Fie ca lucrezi in constructii, fie ca esti antrenat in proiecte in gospodarie de tip DIY, este nevoie sa ai intotdeauna la indemana o trusa de scule si accesorii. La nivel de accesorii, suruburile nu ar trebui sa lipseasca si, mai mult decat atat, ar trebui sa le stii si utilizarea. Am pregatit pentru tine o lista cu suruburile, tipul lor si utilizarea acestora, ca sa iti venim in ajutor.
Suruburi pentru beton si zidarie
Suruburile se delimiteaza in prima faza in functie de materialul pentru care sunt folosite. Pentru ca nu au toate aceeasi rezistenta, fiecare material de constructii are nevoie de suruburi dedicate. Modelele de suruburi si holsuruburi pentru beton si zidarie sunt unele dintre cele mai rezistente tipuri, ele fiind capabile sa strapunga foarte bine betonul, pentru a asigura prinderea a diferite elemente.
Betonul si zidaria reprezinta unele dintre cele mai dure elemente. Ele sunt destul de greu de strapuns asa ca suruburile trebuie sa aiba varful foarte ascutit, astfel incat sa poata sa ”muste” din material. Exista posibilitatea ca in anumite cazuri sa fie nevoie de dibluri, mai ales daca vorbim despre macinarea betonului in urma infiletarii suruburilor.
Atentie insa, vorbim despre folosire in beton a acestor suruburi, insa acest lucru nu inseamna si beton cu armatura, pentru ca suruburile ar putea lovi accidental barele de armare.
Suruburi pentru lemn
Lemnul este un material care nu are rezistenta foarte mare, asa ca prinderea se face cu ajutorul suruburilor speciale pentru lemn. Suruburile pentru lemn au caracteristica de a avea varful foarte bine ascutit tocmai pentru a asigura prinderea corecta a elementelor (daca vorbim spre exemplu de doua bucati de lemn sau de prinderea unor accesorii de lemn- cazul montarii balamalelor).
Suruburi cu filet pentru metal
Aceste tipuri de suruburi sunt oarecum diferite, desi ca si celelalte tipuri de suruburi, sunt filetate. Totusi, varful acestor suruburi nu mai este la fel de ascutit, tocmai pentru ca trebuie sa treaca prin gauri predefinitie. Suruburile pentru metal asigura prinderea elementelor metalice si necesita de cele mai multe ori piulite si garnituri care sa asigure strangerea corecta.
Suruburi pentru tabla
Tabla este unul dintre cele mai usor de strapuns materiale. Fiind o foaie subtire, un varf ascutit va perfora imediat suprafata. Astfel, suruburile pentru tabla au un mic varf ascutit, iar în general pentru a asigura prinderea se folosesc mici discuri de tabla.
Totusi, deoarece discutam de suprafete plane si alunecoase, la fel ca in cazul metalului, exista posibilitatea ca inainte de a prinde tabla cu surubul sa fie nevoie sa faci o mica gaura in material. Acest lucru va constitui un prim punct de pornire, iar mai apoi surubul cu filet isi va gasi singur drumul prin grosimea foii de tabla.
Suruburi pentru rigips
Aceste tipuri de suruburi sunt special create pentru a putea fi folosite in contextul prinderii placilor de gips carton de profile. Ele sunt tratate pe suprafata, astfel incat pot rezista foarte bine umezelii și coroziunii. In practica si in lucrari de santier, printre profesionisti, aceste tipuri de suruburi mai sunt numite suruburi rapide sau suruburi pentru montaj rapid.
Fiecare dintre aceste tipuri de suruburi sunt potrivite in anumite contexte si pentru a le putea folosi este nevoie si de o pregatire foarte buna a substratului. Si sculele pe care le folosesti sunt deosebit de importante pentru ca diferenta dintre o surubelnita si o autofiletanta se reflecta in timpii de executie ai unei lucrari, dar si in efortul fizic depus.
Stiind aceste detalii despre suruburi iti va fi mai usor sa alegi suruburile potrivite si, de ce nu, sa iti completezi trusa de scule cu produsele de care ai nevoie, pentru fiecare tip de lucrare in parte.