De cele mai multe, ori proprietarii locuințelor care optează pentru centralizată folosind GPL optează pentru butelii GPL pentru centrala. Aceasta este o opțiune cât se poate de corectă și de eficientă în condițiile în care proprietarii știu la ce pericole se expun, cum să le evite și cum să manipuleze în condiții corespunzătoare fiecare butelie în parte.
Butelie de GPL pentru centrală nu reprezintă un pericol pentru membrii familiei sau pentru nici pentru vecini dacă sunt depozitate manipulate și stocate în mod corespunzător, schimbate la timp și verificate de către un specialist.
Gazul petrol lichefiat este o hidrocarbură volatilă foarte periculoasă care în condiții de temperatură foarte mare poate exploda, de aceea este necesară folosirea cu multă atenție a acestor recipiente, depozitarea lor corespunzătoare și evitarea pe cât posibil a creșterilor temperaturilor sau a creșterii presiune din recipiente, în caz contrar pot avea loc incidente extrem de neplăcute.
Cum trebuie să arate o butelie GPL în perfectă stare de funcționare
Buteliile GPL aflate în perfectă stare de funcționare trebuie să aibă atât un anumit aspect cât și anumite condiții pe care trebuie să le îndeplinească, astfel încât să nu pună în pericol siguranța utilizatorilor.
Cele mai citite articole
Buteliile GPL trebuie să aibă eticheta de control sau de garanție, ori sigiliul stației de îmbuteliere la vedere, capacul de protecție montat și complet operabil, astfel încât prin demontare se pot realiza în mod corespunzător controalele.
Robinetul închis și piulița înfundată din plastic trebuie să fie montate, termenul de verificare periodică ISCIR vizibil și aspectul să fie plăcut. Astfel, butelia trebuie să nu prezinte striviri, deformări care ar fi putut fi produse în timpul transportului și nu numai, să nu prezinte scăpări de gaze detectabile de către operator sau cumpărători și niciun caz aceste scăpări nu se vor controla cu flacără.
Buteliile care corespund acestor prevederi să fie atât transportate cât și stivuite conform prevederilor normativului în fața cumpărătorului să se verifice etanșeitatea buteliei cu o soluție cu apă și săpun, această acțiune putând fi făcută chiar de către cumpărător, precum și să se monteze capacul de protecție. Consumatorii noi vor primi instrucțiunile scrise de folosire și vor trebui să le respecte întocmai.
Buteliile goale trebuie să fie aduse la punctele de desfacere cu robinetele închise să fie curate și să aibă capacele de protecție montate să fie standardizate astfel încât operatorii să poată lua măsurile corespunzătoare. În punctele de desfacere și de depozitare temperatura suprafețelor buteliilor nu trebuie să depășească 40 de grade Celsius.
Măsuri de prevenire și de stingere a incendiilor măsuri de evitare a exploziilor
Pentru a preveni incidentele neplăcute cauzate de butelii, principalele măsuri de prevenire a incendiilor și exploziilor la punctele de desfacere sau de depozitare a buteliilor GPL includ
- amplasarea buteliilor GPL la distanțe de siguranță și ferite de surse de foc;
- asigurarea condițiilor de transport manipulare și stocare specifice a buteliilor;
- reducerea posibilităților de acces a persoanelor străine iresponsabile prin închiderea și îngrădirea corespunzătoare a buteliilor;
- acceptarea buteliilor fără scăpări de gaze și controlarea etanșeității bucată cu bucată;
- interzicerea fumatului și efectuarea lucrărilor cu foc deschis la mai puțin de 10 m de punctul de stocare sau de desfacere;
- interzicerea distribuirii buteliilor pe timp de noapte;
- depozitarea buteliilor în interior la o distanță de 3 m de orice obiect sau material combustibil sau incombustibil.