Home Fun Jucării Montessori – un cadou minunat pentru orice copil

Jucării Montessori – un cadou minunat pentru orice copil

by GetLokal.ro

Metoda Montessori este una dintre cele mai utile metode educaţionale pe care părinţii o pot aplica în dezvoltarea copilului. Scopul său este educația, care se bazează pe activitate auto-dirijată, antrenament practic și joc comun. Această metodă foloseşte jucarii copii  atent selectate pentru a ajuta la dezvoltarea vorbirii, abilităților matematice, cunoștințelor de muzică, știință și interacțiunilor sociale. 

Pe ce se bazează jucăriile Montessori?

Sunt compuse din forme geometrice în diferite culori. De exemplu, odată cu construirea unei piramide, copiii învață să aranjeze figurile după mărime, iar culorile stimulează percepția vizuală. Jocurile care sunt potrivite chiar și pentru cei mici includ forme geometrice de bază, iar capacitatea copiilor de a le aranja ajută la dezvoltarea gândirii, memoriei, concentrării, atenției, cunoașterii și diferențierii formelor geometrice de bază.

Jucăriile Montessori sunt fabricate din lemn și materiale naturale

Deși este adesea trecut cu vederea, simţul tactil joacă, de asemenea, un rol major în educaţia copilului. Este una dintre modalitățile prin care acesta poate interacționa și studia împrejurimile sale. Prin urmare, jucăriile Montessori sunt realizate din materiale naturale și lemn, ceea ce face ca sentimentul să fie natural și plăcut pentru copil, astfel încât micuţul revine adesea cu bucurie la această activitate.

Metoda Montessori dezvoltă abilitățile mentale și imaginația copilului

Unul dintre cele mai importante lucruri pentru bună dezvoltare a copilului este că acesta nu are limite în imaginația și creativitatea sa. Jocul Color Mozaic îi permite să facă exact asta – să-și dezvolte potențialul creativ, să-și dezvolte abilitățile motorii fine și gândirea constructivă. Dr. Maria Montessori, creatorul acestei metode, folosește jocul puzzle pentru a dezvolta gândirea spațială și luarea în considerare a elementelor.

 

Cele mai citite articole

Copilul explorează lumea din jurul său și face cunoștință cu totul în mod natural. De aceea, jocurile concepute pentru a recunoaște diferite texturi sunt foarte utile. Astfel copilul învață să simtă și să recunoască particularitățile. De exemplu, jocul poate cere copilului să atingă un cerc și să-și împărtășească impresia: „Cercul este moale” sau „Cercul este dur”. Acest lucru face ca jocul senzorial, să aducă, de asemenea, multă distracție – copilul joacă legat la ochi sau se uită în altă parte și ghicește ce textură atinge.

 

Dorința copiilor de a explora lumea este un principiu călăuzitor în ideile Montessori. Acestea stimulează toate abilitățile psihologice importante în copilărie – coordonarea mișcărilor, abilitățile motorii fine, cunoștințele culorilor, memoria, gândirea, imaginația. Discursul copilului este îmbogățit de imaginile animalelor, insectelor și obiectelor familiare pe care le poate crea urmând modele gata făcute sau inventându-și propriile proiecte.

Copilul este curios și vrea să deprindă abilități pe care le vede la părinți și la alte persoane

Dorința de independență a copilului se exprimă de la o vârstă fragedă, așa că el învață cel mai mult de la cei care sunt cel mai adesea în jurul său. Pedagogia Montessori susține independența copiilor, deoarece metodele și jucăriile stimulează dobândirea de abilități utile în viața de zi cu zi, de asemenea, încurajează jocul comun.

Prin metode de joacă și activități plăcute, copilul tinde să exploreze, să-și amintească și să aplice ceea ce învață.

Cele mai citite articole

You may also like