Termenul de hepatita cronica se refera la o serie de afectiuni hepatice caracterizate prin inflamatie si leziuni ale ficatului timp de cel putin 6 luni. Formele severe de hepatita sunt asociate cu cicatrizarea hepatica profunda si duc in cele din urma la ciroza sau cancer de ficat. Afla din ce cauza apare hepatita si ce poti face pentru a o trata!
Cauzele hepatitei
Cea mai comuna cauza a hepatitei cronice este infectia cu virusul hepatitei B sau C. Hepatita B poate avea si o forma acuta, insa cu cat boala este contractata mai devreme in viata, cu atat este mai probabil sa devina cronica. Hepatita C este intotdeauna o afectiune cronica.
Pe langa virusurile hepatice, exista si alti factori de risc care pot favoriza aparitia hepatitei cronice. Acestia sunt:
- Consumul exagerat de alcool pe o perioada lunga de timp
- Boala de ficat gras (acumularea de grasime in exces in ficat). Aceasta este cauzata la randul ei de obezitate, prezenta diabetului zaharat, nivelurilor anormale de colesterol si grasimi din sange
- Reactie autoimuna a organismului (hepatita autoimuna)
- Prezenta unor tulburari metabolice rare (Boala Wilson, hemocromatoza) in care organismul are dificultati de a metaboliza anumite metale grele
- Administrarea de medicamente, droguri sau expunerea la anumite substante toxice
Este hepatita contagioasa?
Hepatita virala este singura forma de hepatita contagioasa. Dintre cele 5 virusuri care provoaca hepatita, virusul hepatitei B si C sunt cele care dezvolta boli cronice si complicatii grave de sanatate. Conform statisticilor, hepatitele virale B si C reprezinta principalele responsabile pentru decesele de la nivel mondial din cauza cancerului hepatic.
Hepatitele B si C se raspandesc prin contact direct cu sange sau fluide corporale infectate. Acest lucru inseamna ca o persoana sanatoasa se poate infecta de la o persoana infectata prin urmatoarele modalitati:
- Contact sexual ( hepatita B se transmite frecvent in acest mod)
- Folosirea obiectelor personale, precum aparate de ras sau periute de dinti ale bolnavului
- Folosirea in comun a acelor (in cazul consumului de droguri) unei persoane infectate
- Prin instrumente de manichiura/pedichiura/tatuaj/piercing contaminate
- Contactul cu echipamente medicale nesterilizate (transfuzii de sange, operatii, interventii stomatologice)
- De la mama la fat, in timpul nasterii
Virusul hepatic nu se transmite prin stranut, tuse, imbratisare, lapte matern, partajarea ustensilelor de hrana sau a paharelor de baut cu o persoana infectata. De asemenea, este important de stiut faptul ca pentru virusul B exista disponibil un vaccin eficient care te poate proteja impotriva infectiei.
Tratamentul hepatitei
Cele mai citite articole
Tratamentul hepatitei cronice depinde de cauza care a provocat afectiunea. Hepatita virala cronica se trateaza cu medicamente antivirale care suprima virusul. Aceste medicamente se administreaza timp de 8-24 saptamani sau, in unele cazuri, pe o perioada nedefinita de timp.
Hepatita cronica autoimuna se trateaza cu corticosteroizi si alte medicamente care suprima activitatea sistemului imunitar, reduc inflamatia ficatului si simptomele bolii si prelungesc viata pacientului.
Persoanele cu boala de ficat gras non-alcoolic au nevoie de schimbarea stilului de viata. Acestea trebuie sa slabeasca, sa adopte o dieta sanatoasa si sa faca mai multa miscare. De asemenea, este importanta gestionarea diabetului (acolo unde este cazul) pentru a reduce excesul de grasimi si inflamatia ficatului.
Toti pacientii cu hepatita cronica trebuie sa renunte la alcool.
In plus, ei vor fi monitorizati constant, iar medicul va trata simptomele pe masura ce apar, pentru a se evita ciroza, insuficienta hepatica sau alte boli grave de ficat.
Unele persoane apeleaza la suplimente alimentare, pentru a-si intari organismul astfel incat acesta sa lupte mai bine cu virusul hepatic. MEGALIV este un produs 100 % natural, folosit cu succes ca tratament naturist pentru ficat. Datorita ingredientelor sale active atent selectionate, MEGALIV ajuta la regenerarea celulelor hepatice, fortifierea ficatului, intarirea si detoxifierea organismului. Pe langa armurariu, planta renumita pentru proprietatile sale hepatoprotectoare, MEGALIV contine mai multe ingrediente naturale cu efecte antivirale, antioxidante si antitumorale, precum: anghinare, ochii soricelului, papadie, rostopasca sau planta vindecatoare Kutki Picrorhiza curroa.
In concluzie, hepatita cronica este o afectiune periculoasa, care poate pune viata unui pacient in pericol.
Netratata, ea poate provoca probleme grave de sanatate, precum ciroza sau cancer hepatic. Prin urmare, daca te incadrezi in categoriile de risc este deosebit de important sa te prezinti la un medic pentru a efectua mai multe investigatii medicale.