Home Utile Ce trebuie să știi despre radiografiile dentare?

Ce trebuie să știi despre radiografiile dentare?

by GetLokal.ro

În urma unei vizite la medicul dentist, ar putea să îți fie recomandată realizarea unei radiografii dentare. Aceasta poate oferi o imagine completă a întregii danturi în urma expunerii la radiații X și poate ajuta la diagnosticarea unor afecțiuni ce nu se pot observa în urma unui control stomatologic obișnuit.

Radiografia dentară este, de foarte multe ori, esențială. Cu ajutorul acesteia, medicul poate identifica toate problemele cu care se confruntă un pacient și poate recomanda tratamentul potrivit. În plus, radiografiile pot fi de ajutor și pentru a verifica eficiența unor medicamente deja administrate.

Când sunt recomandate radiografiile dentare?

Există mai multe situații în care medicul dentist recomandă realizarea unei radiografii. Cu ajutorul acestora, se pot identifica infecții sau inflamații la nivelul dinților sau oaselor, precum și prezența unor carii în zone dificil de observat cu ochiul liber. De asemenea, radiografia poate semnala anumite fisuri, traumatisme sau chiar chisturi.

Procedurile endodontice, care acționează asupra rădăcinii dinților, sunt mult mai ușor de efectuat cu ajutorul unei radiografii dentare. Așadar, această procedură este importantă pentru a verifica morfologia unui dinte sau pentru a verifica starea unui implant și a altor lucrări.

Acestea pot fi recomandate și în cazul copiilor, pentru a asigura o creștere sănătoasă a dinților. Cu ajutorul unei radiografii dentare, medicul dentist poate verifica evoluția dentiției copiilor, felul în care aceasta a crescut sau în care urmează să se dezvolte.

Care sunt tipurile de radiografii dentare?

Radiografiile dentare se pot împărți în două categorii principale care, la rândul lor, cuprind mai multe tipuri, în funcție de felul în care se realizează și de zona asupra căreia se concentrează. Categoriile principale includ radiografiile intraorale și cele extraorale.

Cele mai citite articole

În cazul procedurilor intraorale, medicul poate recomanda o radiografie retroalveolară, care oferă o imagine completă a unui dinte și a osului în care este poziționat. O altă procedură include radiografia Bitewing, care se concentrează asupra coroanelor dinților și prezintă un dinte superior, precum și corespondentul său inferior. În cele din urmă, radiografia ocluzală este cea mai complexă, prezentând o imagine asupra întregii arcade superioare sau inferioare.

Radiografiile extraorale se împart în două categorii principale: cele panoramice și teleradiografiile. Prima categorie permite obținerea unei imagini unitare a ambelor arcade ale danturii, atât cea superioară, cât și cea inferioară. Teleradiografia este o procedură mai complexă care constă în captarea unei imagini a întregului craniu, din față sau din profil.

Într-o clinică stomatologică echipată complet, poți realiza toate aceste tipuri de radiografii dentare. Astfel, dacă medicul îți va recomanda astfel de investigații suplimentare, le vei putea realiza rapid, fără a fi nevoie să apelezi la un cabinet separat de radiologie dentară.

Există riscuri asociate cu radiografiile dentare?

Pentru realizarea acestor radiografii, vei fi expus la o anumită cantitate de radiații, lucru pe care l-ai putea considera periculos. Totuși, odată cu avansarea tehnologiilor, cabinetele de radiologie dentară au procurat echipamente performante, care filtrează radiația.

De asemenea, există posibilitatea de a realiza radiografii digitale, care contribuie la reducerea cantității de radiații cu până la 90%. În plus, vei fi expus pe o perioadă de timp cât mai scurtă, în timp ce vei purta un echipament special de protecție. Așadar, vei fi expus la o cantitate foarte mică de radiații, iar riscurile vor fi aproape de zero.

Radiografiile dentare sunt o procedură des recomandată de către medicii dentiști pentru un diagnostic mai precis și o imagine mai clară asupra danturii. Cu ajutorul acestora, se pot identifica probleme care nu se observă cu ochiul liber și, astfel, asigură administrarea celui mai bun tratament. În plus, procedura este sigură și rapidă, fără a expune pacientul la prea multe radiații.

Cele mai citite articole

You may also like