Gingivita este o boală inflamatorie a mucoasei gingivale din nefericire prea puțin luată în seamă. E trist că oamenii nu conștientizează cât este periculos de ignorat. Dacă nu este tratată, poate conduce în timp la parodontită, care prezintă un risc ridicat de pierdere a dinților.
Cu gingivita, mucoasa gingiei devine roșie, sângerează și apare edem. Pacientul poate simți o ușoară mâncărime a gingiilor, senzații dureroase în timp ce mănâncă.
Gingivita este o boală destul de frecventă la adolescenți și la femeile însărcinate.
Motivele apariției gingivitei sunt foarte diverse. Iată doar câteva dintre acestea:
- Cauze interne: creșterea dinților (în timpul acestui proces se pot răni grav sau mai puțin grav gingiile), lipsa vitaminelor, tipuri patologice de mușcătură, anumite afecțiuni ale tractului gastro-intestinal, scăderea imunității etc.
- Cauze externe: factori fizici (traume, arsuri, expunere accidentală sau voită la anumite radiații), factori chimici (influența unor substanțe agresive cu gingiile), factori biologici (infecții de diverse naturi) etc.
Cel mai adesea, conform medicilor stomatologi, gingivita este o afecțiune cauzată de tartru, de anumite resturi alimentare neeliminate din gură, de anumite tratamente dentare aplicate necorespunzător, de fumat, iritații cu diverse substanțe chimice și infecții.
Mai trebuie precizat și faptul că gingivita infecțioasă este prezentă atât la copii, cât și la adulți. La copii, apare cel mai adesea din cauza unei igiene dentare inadecvate. La această cauză se adaugă și cariile dentare netratate sau tratate necorespunzător.
Tipuri de gingivită
Gingivita este împărțită în mai multe tipuri. Categorisirea se face în funcție de caracteristicile bolii.
Gingivita hipertrofică se manifestă prin sângerarea gingiilor. Acestea se pot umfla mult și se pot suprapune parțial sau complet peste coroanele dinților.
Gingivita ulcerativă necrozantă este acel tip de gingivită în care apare necroza papilelor sau a întregii margini gingivale. De asemenea, poate apărea respirația urât mirositoare, temperatura corpului crescută și starea generală a pacientului ce se agravează tot mai mult. Gingivita de acest fel este împărțită în: acută și cronică. Acesta din urmă (gingivita ulcerativă necrozantă cronică) este întâlnită în principal iarna și primăvara și este ceva mai frecventă la adulți.
Din altă perspectivă, dacă gingiile sunt afectate în zona întregii danturi, gingivita se numește generalizată (răspândită), în timp ce dacă procesul inflamator este observat doar în anumite zone ale gingiilor avem de-a face cu o gingivită localizată.
Tratamentul gingivitei
Cum scapi de gingivită?
Evident, cel mai simplu este ca să nu îi permiți ca să apară. Și cel mai bun mod de a preveni gingivita este pur și simplu ca să îți speli foarte bine dinții și să îți masezi gingiile de două ori pe zi. De asemenea, folosește regulat ață dentară și apa de gură.
Deși pare o afecțiune nu foarte gravă, este demn de subliniat faptul că doar medicul dentist poate cataloga și trata în mod corect gingivita, odată ce aceasta a apărut.
Tratamentul constă în prima fază în îndepărtarea acelor factori ce au contribuit parțial sau total la apariția gingivitei.
Dacă afecțiunea este gravă va fi nevoie inclusiv de o intervenția din sfera chirurgiei stomatologice.
Se pot prescrie de către medic inclusiv antibiotice, antiinflamatoare și chiar imunomodulatoare locale.
Gingivita poate da pacientului senzații destul de neplăcute și este, de asemenea, periculoasă pentru complicațiile pe care le poate avea, iată de ce, încă de la primele semne ale acestei boli de natură stomatologică, este necesar să solicitați îngrijire dentară de specialitate.
Ca în cazul oricărei probleme de sănătate, este mai ușor să previi decât să tratezi. Așadar, vrei să nu faci cunoștință cu gingivita? Atunci ai grijă de igiena ta orală permanent și mergi la un cabinet stomatologic în mod regulat pentru controale de rutină.
O clinică dentară bună în acest sens este Excedent din București!