Orezul este una dintre cele mai versatile cereale. Este folosit atât în preparatele sărate, cât și în deserturi și reprezintă atât un fel principal de mâncare, cât și o garnitură gustoasă.
Dacă alegi orezul brun sau pe cel integral, vei avea parte de un preparat cu indice glicemic mic, care încetinește digestia și ajută metabolismul. În plus, preparatele pe bază de orez sunt savuroase și hrănitoare. Iată câteva exemple din care să te inspiri.
Orez cu lămâie și ierburi aromate
Acest preparat simplu este o garnitură excelentă pentru pește sau pui, dar poate fi consumat și ca atare, de către vegetarieni. Secretul constă în adăugarea coajei de lămâie și a sucului de lămâie, după ce ai preparat orezul, pentru a-i da o aromă citrică, ușor acidă, care se potrivește perfect cu gustul ierburilor aromatice. Pentru această rețetă ai nevoie de orez basmati, supă de pui în care să fierbi orezul, o lămâie și ierburi aromatice: oregano, busuioc, cimbru etc.
Orez cu legume în stil chinezesc
Cu siguranță ai savurat orezul cu legume sau cu pui de la restaurantele chinezești. Oricând îți este poftă, îl poți comanda de la Chopstix Delivery sau îl poți prepara acasă. Secretul constă în prăjirea orezului la wok.
Pentru această rețetă ai nevoie de un pachet de legume congelate și o cană de orez. Prepară legumele la wok și fierbe în același timp, separat, orezul, până când este aproape făcut. După ce ai rumenit legumele, adaugă și orezul prefiert în wok și lasă amestecul la prăjit câteva minute. Înainte de-a închide focul adaugă un ou crud și amestecă energic.
Paella
Preparatul spaniol atât de îndrăgit de toată lumea are la bază orez, în combinație cu diferite tipuri de carne, de la fructe de mare, până la pui sau chiar chorizo.
Poți prepara paella acasă, într-o tigaie încăpătoare. Tot ce trebuie să faci este să gătești mai întâi carnea, fie că este vorba de creveți, scoici sau simple bucăți de pui. După ce ai sotat carnea, folosește aceeași tigaie ca să prăjești orezul fiert în prealabil. Asezonează cu ierburi aromate și puțin usturoi. Adaugă la final în paella și fructele de mare.
Orez cu lapte
Desertul copilăriei pentru mulți dintre noi, budinca de orez cu lapte se prepară ușor și este un dulce la îndemână. Orezul se fierbe mai întâi în apă, până când este aproape fiert. Se scurge apoi și se adaugă în laptele care fierbe deja. Se îndulcește după gust, cu miere sau zahăr și poate fi aromat cu vanilie sau scorțișoară.
Pilaful sârbesc
O mâncare întâlnită adesea în bucătăria balcanică, pilaful din orez este un preparat sățios, potrivit atât pentru vegetarieni cât și pentru persoanele care consumă carne.
Pilaful sârbesc se face din orez cu bob rotund, care se fierbe în supă de pui sau de legume, la foc mic, ca să elibereze amidonul și să prindă consistența unei paste. Poți adăuga ciuperci sau copane de pui, în funcție de preferințele mesenilor.
Ardei umpluți cu orez
Fie că ții post sau că nu obișnuiești să consumi carne, poți încerca această variantă vegetariană a ardeilor umpluți, care este ușor de făcut și are un gust delicios.
Ai nevoie de ardei grași verzi sau roșii, orez cu bobul rotund, ciuperci, ceapă și morcovi. Prepară umplutura din orez și legume tocate mărunt, asezonează cu ierburi aromatice, sare și piper.
Spală ardeii, curăță-i de cotor și de semințe și pune în interiorul lor amestecul preparat. Gătește-i prin fierbere la foc mic, până devin moi.
Orezul este indicat pentru o digestie ușoară, în special cel integral, care are un indice glicemic mic. Aceste preparate pe bază de orez se gătesc ușor și sunt soluții rapide și la îndemână pentru un prânz hrănitor sau o cină gustoasă în compania prietenilor.