Home Viata sanatoasa Top fructe recomandate pentru diabetici

Top fructe recomandate pentru diabetici

by GetLokal.ro

Fructele și legumele nu trebuie să lipsească din alimentația nimănui. Acestea sunt asociate cu un risc scăzut de boli ale inimii și diverse tipuri de cancer.

Importanța fructelor în alimentația unui diabetic

Importanța fructelor în alimentația unui diabetic

Sursa Foto: Pixabay

  • Fructele au efecte benefice inclusiv asupra sănătății persoanelor cu diabet
  • Zahărul din fructe este diferit de cel procesat din sucuri, ciocolată și prăjituri

Fructele au numeroase beneficii asupra sănătății, fiind obligatorii în alimentația unui diabetic. Este important ca diabeticii să aibă grijă la numărul de carbohidrați pe care fructele îl au pentru că le poate afecta nivelul glicemiei. Pentru că au carbohidrați, fructele au abilitatea de spori nivelul glicemiei. De aceea este important să calculezi numărul de carbohidrați și să îl adaptezi în funcție de medicamentație, regim și stil de viață. Dacă întâmpini probleme în controlul glicemiei, consultă medicul specialist.

Pe lângă contribuția de glucide care poate să fie mică (5-8g/100g: lămâi, kiwi, pepene verde, aronia), medie (10-15g/100g: mere, portocale, cireșe) sau mare (18-20g/100g: banane, struguri, pere), fructel conțin și:

  • fibre alimentare – ameliorează digestia și asigură un nivel mai bun al glicemiei, colesterolului și lipidelor;
  • săruri minerale (fier, sodiu, calciu);
  • multe vitamine, mai ales A (cireșe, căpșuni, caise), C (citrice) și acid folic.

Deși unii consideră conținutul de zahăr din fruct ca fiind periculos pentru diabetici, acesta nu este la fel ca cel procesat, deci nu trebuie eliminat din regimul alimentar. Zahărul din fructe este diferit de zahărul din sucuri, ciocolată, prăjituri și biscuiți. Zahărul din fructe poartă denumirea de fructoză, iar cel din lactate se numește lactoză.

Efectele fructelor asupra glicemiei și problema reducerii consumului de fructe în alimentația unui diabetic

Efectele fructelor asupra glicemiei și problema reducerii consumului de fructe în alimentația unui diabetic

Sursa Foto: Pixabay

  • fructele sunt mult mai sănătoase decât alimentele care conțin zahăr procesat
  • nu se recomandă eliminarea fructelor din regimul alimentar al diabeticului

Cantitatea de carbohidrați pe care o absorbi poate afecta nivelul de glucoză din sânge după ce mănânci. 100g de fructe, de exemplu de mere conține 10-15g de carbohidrați sau glucide (în funcție de soiul lor), iar 100g de prăjitură tip chec poate conține aproximativ 50g de carbohidrați (din care zahăr procesat ~30g). Dacă vrei să menții un nivel bun al glicemiei atunci trebuie să reduci mai degrabă consumul de dulciuri, sucuri și alte snacksuri și mai puțin să limitezi consumul de fructe. Pentru persoanele care urmăresc o dietă bazată pe puțini carbohidrați, este important să identifice sursele de carbohidrați care nu sunt sănătoase și să le elimine mai întâi pe acelea.

Nu se recomandă reducerea consumului de fructe, însă poți ține un jurnal ca să verifici frecvența și cantitatea de fructe consumate. Mulți nu consumă frecvent fructe, în schimb atunci când o fac, mănâncă porții extrem de mari. O parte dintre oameni consumă în exces fructe uscate, struguri sau fructe tropicale, motiv pentru care glicemia poate avea valori ridicate.

În ceea ce privește numărul de glucide, fii atent(ă) că fructele uscate sunt mai dulci decât cele proaspete. De exemplu, curmalele au o cantitate de 83g de glucide, prunele de 72g, iar stafidele uscate de 71g la 100 de grame.

De asemenea, ia în calcul și cantitatea de fructe.

Nu elimina fructele din dietă pentru că atunci când vorbim de eliminarea zahărului din regimul alimentar vorbim despre zaharurile adăugate și cele procesate. De exemplu banană este mai bună pentru sănătate față de o felie standard de tort.

Top fructe recomandate pentru diabetici

Top fructe recomandate pentru diabetici

Sursa Foto: Pixabay

Printre fructele recomandate acestei categorii de pacienți, enumerăm:

Nr. Crt.FructGlucide la 100gBeneficii
8Strugurii20g–         Conțin substanțe nutritive precum vitaminele C și K.

–         Cantitatea de antioxidanți poate preveni bolile cronice.

–         Reduc nivelul tensiunii, nivelul colesterolului, dar și nivelul glicemiei.

–         Îmbunătățesc memoria, atenția și starea de spirit.

7Cireșele–   10g (cireșe Mai)

–   15g (cireșe Iunie)

–         includ componente bioactive precum fibre, vitamina C, potasiu, caroteni, serotonină, melatonină.

–         Cireșele reduc inflamațiile și șansele de complicații ale diabetului.

–         Reprezintă un ajutor în controlul diabetului.

6MereleÎn funcție de soi:

–   10g (mere crețești)

–   15g (mere ionatane)

–          sunt bogate în fibre, vitamina C și antioxidanți. S

Cele mai citite articole

–          unt foarte sățioase, în ciuda numărului scăzut de calorii.

–          Au efecte anti-inflamatorii, antivirale, antidepresive.

–          Îmbunătățește creierul și funcțiile musculare.

–          De asemenea, scade nivelul zahărului din sânge și nivelul colesterolui

–          previne problemele cu inima.

5Portocalele10g–          considerate unele dintre cele mai populare fructe exotice,

–          o sursă importantă de fibre, vitamina C și antioxidanți.

–          Sporesc sănătatea inimii, previne formarea pietrelor la rinichi și anemia

4Pepenele verde6g–          fructul favorit pe timp de vară

–          Conține vitaminele A, C, B6, potasiu, magneziu, fibre, fier și calciu.

–          Consumul de pepene verde previne riscul de complicații ale diabetului, de boli cardiovasculare, boli ale rinichilor.

–          Datorită conținutului de fibre, pepenele verde îmbunătățește sistemul digestiv.

3Fructele de Aronia6g–            reprezintă un superaliment întrucât înglobează numeroase elemente nutritive.

–            dispune de vitamine (A, C, B, E și K), acid folic și minerale (calciu, potasiu, fier, magneziu, mangan și zinc).

–            Antioxidanții din fructele de Aronia încetinesc procesul de îmbătrânire al tenului și mușchilor.

–            Datorită conținutului de caroteni și luteină, fructele de Aronia păstrează și protejează sănătatea ochilor.

2Kiwi5g–                 o sursă importantă de potasiu, fibre și vitamina C.

–                 Îmbunătățește sistemul imunitar, starea inimii, digestia și nivelul colesterolului

–                 previne riscul de boli ale plămânilor, reduce numărul de trigliceride

1Grapefruit4g–          Reprezintă un fruct tropical bogat în substanțe nutritive, antioxidanți și fibre.

–          Reduce riscul de boli ale inimii, de pietre la rinichi și îmbunătățește sistemul imunitar.

Concluzie

Concluzie

Sursa Foto: Pixabay

Consumul de fructe trebuie să facă parte din regimul diabeticilor. Fii atent(ă) la controlul porțiilor și asigură-te că numeri glucidele pentru fiecare aliment consumat.

O nutriție bună este un instrument important în acest diagnostic. Dacă ai diabet, un regim alimentar personalizat și o medicamentație potrivită poate echilibra consumul de carbohidrați și poate controla nivelul glucozei din sânge.

Surse:

 

Cele mai citite articole

You may also like