Home Utile Explicații privind închinatul și sărutatul Sfintei Evanghelii de către credincioși

Explicații privind închinatul și sărutatul Sfintei Evanghelii de către credincioși

by GetLokal.ro

Interacțiunea dintre credincios și Sfânta Evanghelie este reprezentată de închinarea la aceasta și de sărutarea Cărții Sfinte. Prin intermediul acestor gesturi, credinciosul își arată râvna față de Dumnezeu, al cărui Cuvânt este înscris în această Carte. Totodată, exprimă și evlavia credinciosului,  dar și respectul arătat Cuvântului Domnului.

Prin intermediul acestei Cărți Sfinte, Dumnezeu își face apariția în timpul săvârșirii slujbei în mijlocul enoriașilor. Este un gest de o mare însemnătate pentru că este efectuat nu doar de credincioși, ci și de preotul oficiant. Împreună, aceștia își manifestă respectul față de Dumnezeu, precum și credința în El.

De altfel, nu doar sărutatul Sfintei Evanghelii face parte din ritualul de exprimare a râvnei, evlaviei și credinței credincioșilor. Un alt gest este prezent în timpul acestei manifestări: închinatul. Închinarea la Sfânta Evanghelie are loc atât în momentul de început al citirii din Cartea Sfântă, cât și în timpul și la finalul acestui moment.

Închinarea și sărutarea Sfintei Evanghelii are loc:

  • La slujba duminicală;
  • La săvârșirea Sfintelor Taine (Cununie, Botez, Maslu);
  • La săvârșirea altor evenimente, precum înmormântare sau binecuvântare.

Sfânta Evanghelia redă viața Mântuitorului și cuprinde scrierile celor patru Sfinți Evangheliști (Ioan, Marcu, Luca și Matei). Prin intermediul lor, viața și faptele lui Iisus Hristos au ajuns să fie cunoscute de toți credincioșii din întreaga lume. Sfânta Evanghelie cuprinde “Noul Testament”, continuarea, completarea și prefacerea “Vechiului Testament”.

Alături de Sfânta Împărtășanie, ascultarea Cuvântului din Sfânta Evanghelie reprezintă momentele cele mai importante ale slujbei. Ambele sunt forme de interacțiune cu Dumnezeu. Ambele momente le facilitează creștinilor ocazia de a simți prezența lui Dumnezeu în trup și cuvânt. Și ce poate fi mai sfânt decât această prezență, pe care orice credincios trebuie să o onoreze cu maximă smerenie?

Sursă: atelier-de-icoane.ro

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like