Coroanele dentare sunt printre cele mai cunoscute proceduri realizate in cabinetele stomatologice, multi dintre pacienti ajungand sa aiba nevoie de un astfel de tratament de specialitate.
Astfel, in situatia in care te confrunti cu dinti fisurati, deteriorati, tociti, pe punctul de a-i pierde, afectati de probleme grave, carii profunde sau ati trecut printr-un tratament de canal, cu siguranta veti avea nevoie de montarea de coroane dentare.
Exista mai multe tipuri de coroane dentare pe care medicii stomatologi le pot monta pacientilor. In ceea ce priveste alegerea modelului de coroane dentare, aceasta tine de ceea ce prefera ca material pacientul, de bugetul pe care acesta il are la indemana pentru aceasta lucrare, dar si de fizionomia acestuia, situatie in care medicul stomatolog ii va putea oferi cateva recomandari in acest sens.
Astfel, exista coroane provizorii si coroane definitive. In ceea ce priveste materialele din care sunt realizate, pot fi montate coroane zirconiu, acrilice, din compozit, coroane ceramice, realizate in totalitate din acest material sau cu schelet metalic, schelet din titan, din aliaj din aur, coroane in totalitate din portelan, din portelan si metal etc.
In ceea ce priveste tot procesul instalarii coroanei dentare, exista cateva etape care trebuie parcurse, pentru ca, la final, sa va bucurati de o dantura sanatoasa, gratie acestei proceduri protetice. Astfel, dupa examinarea si evaluarea realizate de stomatolog, acesta va stabili modul exact de interventie.
Mai intai, se va proceda la curatarea riguroasa a cavitatii bucale, tratarea eventualelor carii, infectii, extractii, detartraj, dupa care se va trece la slefuirea dintelui cu pricina.
Dupa aceasta etapa se va stabili amprenta functionala. Apoi, faza urmatoare consta in protezarea in regim provizoriu a santului protetic. Odata depasita si aceasta etapa, se va trece la probarea coroanei dentare care va fi montata.
Daca totul decurge normal si nu mai sunt necesare alte ajustari, se va face adaptarea coroanei dentare, care trebuie sa se potriveasca perfect, astfel incat pacientul sa nu resimta dureri sau disconfort, intoleranta etc.
In acest moment, lucrarea se apropie de final si se va proceda la cimentarea provizorie a coroanei. Aceasta cimentare, chiar daca are caracter provizoriu, este una extrem de solida, iar pacientul va putea beneficia de aceasta mult timp, fara ca lucrarea sa-si piarda stabilitatea. In fine, procedura protetica se incheie cu cimentarea definitiva a coroanei dentare, atunci cand cea provizorie nu isi va mai face efectul.