Home Utile Cine si cand a inventat peletii din lemn?

Cine si cand a inventat peletii din lemn?

by GetLokal.ro

Auzim tot mai des despre persoane care apeleaza la folosirea peletilor din lemn ca sursa de incalzire a locuintelor lor. Astfel, putem cumpara peleti online, si, in magazine au aparut chiar centrale termice care functioneaza pe baza de peleti. Ce sunt peletii, cand au aparut si de ce reprezinta o solutie viabila de incalzire va prezentam in randurile de mai jos.

Ce sunt peletii din lemn?

Prin definitie, peletul este o minibricheta obtinuta prin presarea rumegusului rezultat din tehnologiile de debitare a bustenilor, respectiv prelucrarea primara si secundara a lemnului precum si din tocatura de lemn provenita din deseurile lemnoase sau din doboraturile copacilor dar si din alte materiale vegetale. Prin utilizarea peletilor, se evita taierea unor copaci carora le trebuie destui ani ca sa creasca la dimensiuni rezonabile. Zeci de tone de deseuri din industria lemnului, precum rumegusul, talasul si aschiile sau agricultura sunt si ele valorificate, in loc sa fie, pur si simplu, aruncate.

Cum au aparut peletii?

Prima unitate de productie a peletilor din lemn s-a deschis in anul 1970 in orasul Brownsville din SUA.

Productia de peleti in Europa si America de Nord a inceput atunci cand a avut loc criza petrolului, in anii1973 si 1979. Peletii din lemn au atras atentia oamenilor in acea perioada, datorita calitatii acestora si pentru ca reprezentau o alternativa la consumul de petrol. Dar, de indata ce pretul petrolului a revenit, pretul peletilor din lemn a crescut si, ca urmare, numarul celor care au folosit peletii ca si combustibil a scazut.

Productia de peleti din lemn a prosperat din nou incepand cu anii 90. Asta pentru ca unele tari au incurajat folosirea peletilor prin politici guvernamentale, gandite ca contramasuri impotriva incalzirii globale, securitatii energetice si cresterii pretului petrolului, si s-a dovedit ca masurile au avut efect.

De exemplu, sistemul bazat pe peleti din lemn a inlocuit in unele tari sistemul de incalzire pe baza de electricitate si kerosen. Chiar si in cazul in care un guvern nu incurajeaza, piata peletilor din lemn este in crestere rapida, datorita naturii ecologice a acestui combustibil si datorita avantajului pretului. Acest lucru se poate constata clar in comertul mondial de combustibil pe baza de peleti din lemn. In prezent, in multe tari, acest tip de combustibil se afla intr-o concurenta directa din punct de vedere al preturilor cu kerosenul si gazele naturale. Dar cererea de peleti din lemn este in continua crestere datorita avantajelor lor, precum protejarea mediului, calitatea ridicata si usurinta de utilizare.

Puterea calorica

Valoarea energetica a peletilor din lemn este de obicei definita prin puterea lor calorica. De regula, acest indicator reprezinta cantitatea de energie eliberata sub forma de caldura in procesul de ardere a combustibilului si interactiunea sa cu oxigenul. Puterea calorica a peletilor din lemn depinde de tipul de peleti, de nivelul lor de umiditate etc.

Puterea calorica este comparabila cu alte surselor traditionale de energie. Spre exemplu, s-a constatat ca 1.000 de kilograme de peleti din lemn pot oferi la fel de multa energie si caldura precum 1.600 kilograme de busteni de lemn, 475 de metri cubi de gaz si 500 de litri de motorina.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like