Home Utile Criterii de care orice angajator trebuie să țină cont când evaluează un candidat

Criterii de care orice angajator trebuie să țină cont când evaluează un candidat

by GetLokal.ro

Reușita unui business depinde de resursa umană – de acei oameni care răspund nevoilor firmei și care au o viziune comună cu cea a organizației. Un antreprenor care are alături o echipă puternică și bine pregătită are toate șansele să-și atingă obiectivele profesionale și să-și ducă afacerea pe culmile succesului. Pentru acest lucru, însă, este necesar ca procesul de recrutare a potențialilor angajați să atingă câteva puncte esențiale. Pe baza lor, angajatorul își poate da seama care sunt persoanele care au gândirea și pregătirea potrivite nevoilor companiei. Iată, așadar, care sunt principalele criterii de care orice angajator trebuie să țină cont când evaluează un candidat:

Nivelul de experiență

În funcție de fișa postului, se stabilește dacă în companie este nevoie fie de o persoană care are deja o bogată experiență profesională în domeniu, fie de cineva care, deși nu are atât de multă experiență sau chiar deloc, este dispusă să învețe. Acest lucru se poate observa din CV și din scrisoarea de intenție – principalele instrumente pe baza cărora angajatorul selectează candidații pe care îi invită la următoarea probă, interviul.

Aptitudinile

Așa cum am menționat la punctul anterior, în atenția angajatorului poate intra și un candidat cu un nivel minim de experiență, dar cu potențialul și dorința de a se descurca în domeniu.

Un lucru foarte important pe care orice angajator ar trebui să-l ia în considerare este faptul că între nivelul de experiență și aptitudini nu există întotdeauna o relație de egalitate. Cu alte cuvinte, un candidat cu mai puțină experiență poate deține un set mai bogat de aptitudini și competențe decât un candidat al cărui nivel de experiență este mai mare.

În unele cazuri, este foarte dificil pentru angajator „să măsoare” aptitudinile candidaților doar în cadrul interviului, motiv pentru care apelează și la alte metode de evaluare: o probă sau mai multe probe în care potențialii angajați își pot dovedi abilitățile.

Viziunea

Nivelul de experiență și aptitudinile nu sunt suficiente pentru ca un candidat valoros să se transforme în angajatul potrivit. La fel de importantă este și viziunea pe care acesta o are asupra muncii, asupra domeniului, asupra a ceea ce înseamnă o echipă. De exemplu, o persoană individualistă, pentru care comunicarea cu ceilalți colegi nu reprezintă o prioritate, nu se va potrivi într-un mediu în care colaborarea la nivelul echipei este esențială, chiar dacă are experiență și abilitățile necesare pentru postul respectiv.

Orice organizație puternică are la bază o misiune, o viziune și un set de valori clar stabilite. Un bun angajator trebuie să se ghideze și după toate aceste lucruri în procesul de recrutare și să se orienteze către candidatul ale cărui viziune și valori sunt similare cu cele ale organizației.

Personalitatea

De cele mai multe ori, skill-urile personale sunt la fel de importante precum cele profesionale, ele ajungând să reprezinte, în unele procese de recrutare, criteriul de diferențiere a candidaților.

În funcție de cultura organizațională și de profilul celorlalți membri din echipă, angajatorul trebuie să se asigure ca și viitorul angajat să se încadreze în acest profil. De pildă, o companie în care lucrează oameni optimiști, încrezători, cu zâmbetul pe buze are nevoie de un alt angajat asemenea. În caz contrar, există riscul ca acesta să nu se integreze în firmă, să nu dea randament și, în cele din urmă, să renunțe. În plus, o persoană cu un profil similar cu cel al colegilor săi de muncă va reuși să comunice mult mai ușor cu aceștia și, astfel, nivelul de eficiență la nivelul echipei va fi unul foarte bun.

În funcție de sfera profesională, de nevoile și de așteptările existente în cadrul unei companii, acestor 4 criterii li se pot adăuga și altele. Un lucru, însă, rămâne valabil pentru toate firmele și pentru toate domeniile, iar de acesta trebuie să țină cont toți angajatorii buni: alegerea oamenilor potriviți influențează succesul unei afaceri.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like