Home Arta si educatie Top 3 cele mai utile materii predate la școală

Top 3 cele mai utile materii predate la școală

by Dinu Alexandra

Școala este unul dintre locurile care are porțile cunoașterii deschise. Mai mult decât atât, primii ani de școală reprezintă o etapă esențială a vieții, în care cei mici își descoperă și își îmbrățișează pasiunile. Unii oameni s-au apucat de scris după ce au dat de gustul poveștilor citite la orele de limba și literatură română, în timp ce alții au ales să-și împlinească dragostea pentru cifre alegând profesii din domeniul matematicii sau al informaticii. Cu alte cuvinte, unele dintre cele mai importante pasiuni, transformate apoi în profesii, iau naștere pe băncile școlii.

În rândurile ce urmează îți prezentăm 3 dintre cele mai utile materii predate la școală, care îmbogățesc cunoștințele elevilor și îi ajută să-și descopere pasiunea și interesul pentru un anumit domeniu.

Limba și literatura română

Orele de limba română sunt absolut necesare în clasele primare, când cei mici descoperă tainele alfabetului, învață să scrie și să citească, deprinderi care le vor fi utile pe tot parcursul vieții. Tot în această perioadă, copiii fac cunoștință cu lectura, care le dezvoltă vocabularul și imaginația. Unii sunt atât de fascinați și de curioși, încât ajung ei înșiși să scrie propriile povești și să-și hrănească apetitul pentru lectură citind cărți suplimentare. În această etapă, rolul părinților este important în dezvoltarea legăturii dintre copii și citit: încep să caute cărți potrivite pentru vârsta și nivelul de înțelegere a celor mici. Dacă și tu ești într-o astfel de căutare, ține cont că Editura Corint include o serie de titluri care ar putea să-i stârnească interesul copilului tău.

Începând cu școala gimnazială, orele de literatură se îmbină cu cele de gramatică. În timp ce literatura este mai degrabă subiectivă, regulile gramaticale îi ajută pe elevi să învețe modul în care funcționează limba. În plus, o gramatică impecabilă și corect aplicată în viața de zi cu zi va reprezenta un atu în viitor, inclusiv în sfera profesională.

Matematica și informatica

Domenii ale cifrelor, matematica și informatica dezvoltă gândirea logică și analitică. Încă din clasele primare, copiii descoperă regulile esențiale ale aritmeticii, care le vor fi utile în cele mai diversificate situații din viața de adult: când își vor planifica bugetul, când vor dori să schimbe unele piese de mobilier și vor fi nevoiți, înainte, să le măsoare, când vor cumpăra diverse lucruri de la magazin. Cu alte cuvinte, când vine vorba de finanțe, matematica este instrumentul la care se apelează cel mai des.

Mai mult decât atât, o mulțime de elemente din matematică se regăsesc și în domeniul informaticii, aflată în topul preferințelor elevilor. Trăim în era digitală, în care evoluția tehnologiei este foarte rapidă. Acest lucru se reflectă în curiozitățile și, în viitor, și în alegerile profesionale ale actualilor elevi, pentru care programarea ocupă un loc important în rândul activităților de zi cu zi, chiar și în afara orelor de la școală.

Științele naturii

Încă din clasele primare, în orarul școlar există materia numită „științe ale naturii”. Aceasta își propune familiarizarea elevilor cu modul în care funcționează mediul înconjurător. Astfel, noțiunile de bază pe care le descoperă vor fi aprofundate mai târziu, în școala gimnazială, în timpul orelor de biologie, fizică și chimie. Ba mai mult, unii elevi sunt atât de atrași de științele naturii, încât optează pentru acest profil mai târziu, la liceu. Din rândul lor fac parte viitorii medici, chimiști, biologi, cercetători – acei oameni care au manifestat, unii dintre ei încă de la vârste fragede, curiozitate pentru felul în care se formează norii; acei oameni care au vrut să înțeleagă mecanismele organismului uman; aceia care de-abia așteptau să descopere ce avea să se întâmple în urma experimentelor chimice pe care le desfășurau la școală.

Viața noastră este în strânsă legătură cu mediul înconjurător, cu schimbările care se petrec în natură și cu felul în care ne raportăm noi la aceasta. De aceea, științele naturii reprezintă o materie binevenită în programa școlară.

Așadar, școala nu este doar locul în care se acumulează informații ce pot fi utile mai târziu, în viața de zi cu zi. De multe ori, școala le oferă elevilor șansa de a-și da întâlnire cu propriile pasiuni, pasiuni care, în viitor, se transformă în profesii făcute cu drag.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like