Teatrul romanesc a aparut tarziu (pana in secolul al XIX-lea spectacolele de teatru erau sub forma de spectacole de divertisment, jucate in curtile boieresti, sau sub forma de teatru folcloric), dar a evoluat rapid.
Manifestarile teatrale erau menite sa ilustreze traditii consacrate, momente in viata omului, sau ciclul vietii si al mortii care aveau loc in diverse imprejurari sau decoruri, precum cel al naturii, ori in case sau paduri, acestea fiind realizate totdeauna in fata unui public, caci ce spectacol este acela, fara public.
Dramaturgia romaneasca originala si-a avut momentul de inflorire odata cu momentul revolutionar de la 1848, aceasta luand forma dezvoltarii comediei satirice unde dramaturgii vremii respective isi aveau ca sursa de inspiratie stalpul infamiei, impreuna cu problemele si naravurile sociale decazute intalnite la vremea aceea.
Puteti spune ca de atunci si pana acum nu s-au schimbat prea multe, teatrul roamnesc oglindit aceleasi tare ale soacietatii – si poate tocmai de aceea ne ducem la teatru. Iata o lista a celor mai reprezentative teatre din Bucuresti.