Termenul de restaurant a fost dat, se spune, de un parizian, pe nume Boulanger, care vindea supe. In anul 1765 el a trebuit sa ofere, pe langa supe, si alte mici mancaruri, cum ar fi picioare de oaie in sos. Deasupra usii tavernei sale el a lasat sa se inscriptioneze, in 1795, dupa cum se sustine, dintr-un verset biblic in limba latina: „Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna!” (Matei 11,28). Acest motto a facut faimoasa taverna sa si i s-a spus, se pare, restaurant, din latina restaurabo. De aici, el este numit „restaurateur“. Istoricii prezinta insa aceasta poveste ca pe o legenda. In realitate nu exista surse, care sa dovedeasca existenta unui restaurateur Boulanger, si de asemenea niciun act. Mai multi istorici sunt convinsi, ca este vorba la aceasta poveste despre o anecdota inventata. Oricum ar fi, de-a lungul timpului restaurantele au cucerit lumea. Cum ar fi cele cu profil pescaresc – practic nu exista loc din lume unde sa nu existe asemenea restaurante. Chiar si in Bucuresti desi, cu un consum anual de doar 7 kg de peste pe cap de locuitor, Romania se afla mult sub media Uniunii Europene. Statistic, un european consuma cel putin 24 de kg de peste în fiecare an.
Aproape jumătate dintre romani (45%) nu opteaza pentru oferte atunci cand mananca la restaurant, insa peste 20% dintre acestia prefera meniurile de tip combo (mancare+bautura/desert). Daca specificul romanesc predomină ca optiune pentru majoritatea consumatorilor in alegerea localului, amplasarea acestuia contează mai mult decat specificul. Dar si specificul conteaza! Mai ales cand vorbim despre restaurantele cu profil pescaresc. Iar daca esti in cautare de asa ceva prin Bucuresti, iata o lista cu propuneri.
1.Mesogios Seafood Primaverii – Helesteului 30, Primaverii. Restaurant pescaresc, bucatarie mediteraneeana, bucatarie greceasca. A fost votat cel mai bun restaurant de peste si fructe de mare din Bucuresti si prezent atat in topul mancarurilor cu reteta speciala de creveti in unt si usturoi, cat si in renumitul top Gault & Millau. Te invita sa iti alegi produsele proaspete direct din vitrina, pentru a fi gatite exact asa cum iti doresti. Mesogios inseamna mediteranean in limba greaca veche, mai exact, “ceea ce se afla intre pamanturi”. Meniul este inspirat si de fructele de mare proaspete, alese personal chiar din pietele de peste grecesti.
2.Resto Aperto – Calea Vitan 55-59. Restaurant pescaresc recomandat de iesit cu prietenii, sau cu copiii, are terasa. E si pizzerie, lounge cafenea, are si bucatarie italiana. un mix-concept intre modern-minimalist si traditia gastronomica italiana.
3.Beraria Centrala – Str.Nerva Traian 2, Timpuri Noi. La Beraria Centrala gasesti restaurantele Texas BBQ, La Jar BBQ și Bucătăria lui Peste. Restaurant pescaresc, bucatarie americana, bucatarie mediteraneana, bucatarie internationala.
4.Fish House – Calea Floreasca 91-111. Restaurant pescaresc, bucatarie mediteraneana. La Fish House te poti bucura de unele din cele mai bune preparate cu specific mediteranean.
5.Pescaria Dorobantilor – Intrarea Tudor Stefan 23, Dorobanți. Restaurant pescaresc, bucatarie romaneasca, butarie mediteraneana, bucatarie urbana. Aici, filele retetarului din anul 1962 aduna laolalta preparate cu gust si traditie. Acestea sunt gatite de fiecare data cu multa dragoste, sunt presarate cu prietenie si garnisite cu multa voie buna, alaturi de companioni de inspiratie bahica
6.EMTE – Calea Floreasca 77. Restaurant pecaresc, bucatarie americana, bucatarie italiana, bucatarie vegana, bucatarie urbana. Ca design, EMTE aminteste de localurile din Berlin – pereti nevaruiti, mobilier din piele si metal, becuri imbracate in fier forjat. La toate astea se adauga o bucatarie placuta, muzica in surdina si plante. Senzarie de metropola post-industriala din Europa de Vest.
7.Biutiful by the Lake – Soseaua Nordului 3, Herastrau. Restaurant pescaresc, bucatarie mediteraneana, bucatarie greceasca. Aflata pe malul Herastraului, aceasta terasa plutitoare este o versiune luminoasa si mai “usoara” a barului deja clasic din Centrul Vechi al Bucurestiului. Deschis numai in zilele (si noptile) de vara, Biutiful “langa lac” aduce impreuna ce-i mai bun din doua lumi, ca si cum sentimentul “de litoral” de pe malul lacului ar intalni viata fierbinte a orasului aglomerat. Pregatite pentru acest loc sunt momente de relaxare cu prietenii, umplute cu sentimentul salbatic al imprejurimilor.
8.Poesia – Aviatorilor 76, Primaverii. Restaurant pescaresc, bucatarie mediteraneana. Aici echipa de bucatari testeaza si creeaza zilnic arome speciale, intr-un meniu conturat cu multa pasiune, ce cuprinde un melanj delicious de ingrediente si condimente specific mediteraneene, de cea mai buna calitate. Meniul Poesia aduna peste 70 de preparate, preponderent pe baza de peste si fructe de mare, dar si carne, gatite proaspat in fiecare zi.
9.Taverna La Zavat – Popa Nan 16, Iancului. Restaurant pescaresc, bucatarie mediteraneana, bucatarie greceasca. Aici inca de la intrare, ambianta de taverna greceasca cu mese si scaune masive, matuite, va transporta in Corfu.
10.Ristorante Il Calcio BTT – Nordului 7-9, Herastrau. Restaurant pescaresc, bucatarie italiana, bucatarie mediteraneana, bucatarie americana. Restaurantul are o capacitate de 250 de locuri dispusa astfel: terasa situata pe malul lacului Herastrau /80 locuri, salonul de fumatori /100 locuri , salon nefumatori /70 locuri. Se pot organiza Private party , business meeting , etc. Va puteti delecta cu muzica live de joi pana sambata incepand cu orele 21 pana la orele 03.