Home Ne place Principiile decorării în stil contemporan

Principiile decorării în stil contemporan

by Dinu Alexandra

Dacă îți plac amenajările interioare care respectă ultimele tendințe în materie de design, înseamnă că ești adeptul stilului contemporan. Deși mulți consideră interioarele a fi reci și prea minimaliste, în realitate, spațiile contemporane pot fi confortabile, primitoare, luminoase și aerisite. Acest stil de amenajare poate fi adaptat atât în apartamentele de bloc, cât și în casele individuale.

Amenajările în stil contemporan sunt definite prin simplitate, un rafinament subtil și linii curate. Interiorul este pus în evidență de spațiul în sine, nu de lucrurile amplasate în cadrul acestuia. Odată găsit echilibrul perfect între culori, spațiu și formă, încăperile contemporane transmit eleganță și prospețime. Dacă și tu îți dorești să ai o casă cu design contemporan, ține cont de câteva reguli de bază.

Culori

Negru, alb și nuanțele neutre sunt reprezentative pentru interioarele în stil contemporan. De obicei, această paletă este pusă în evidență de o culoare îndrăzneață și strălucitoare, care are rolul de obține un contrast atrăgător din punct de vedere vizual. De exemplu, dacă optezi pentru pereți în nuanțe neutre, ai toată libertatea de a alege accesorii colorate. În schimb, în cazul în care pereții sunt în culori pastelate, celelalte detalii ar trebuie să fie neutre.   

Linii și spații

Liniile, fie că sunt drepte sau curbate, verticale sau orizontale, sunt nelipsite din orice locuință amenajată în stil contemporan. Acestea se pot regăsi în detaliile arhitecturale, pe pereți, tavan sau în obiectele de decor. De asemenea, în design-ul contemporan, mai puțin înseamnă mai mult.

Așadar, dacă îți dorești să respecți acest stil, caută să alegi doar câteva obiecte speciale, care atrag imediat privirea, fără să aglomerezi interiorul cu prea multe elemente. În schimb, interioarele în stil contemporan îți permit să te joci cu elementele structurale, precum conducte, țevi sau cărămizi. Ba chiar le poți vopsi în culori contrastante pentru a le transforma în puncte de atracție ale încăperilor.

Mobilier

Piesele de mobilier trebuie să fie îndrăznețe, dar totodată, simple și ordonate. Formele geometrice curate sunt esențiale în stilul contemporan și se pot regăsi în rândul accesoriilor. Dacă alegi mobilier tapițat, acesta trebuie să fie în tonuri de negru, alb sau nuanțe neutre și neapărat, din fibre naturale, precum lână, bumbac, in sau mătase. Canapelele, scaunele și dulapurile au, de obicei, picioarele expuse, lăsând podeaua la vedere. De asemenea, în amenajările contemporane sunt de evitat ornamentele, franjurii, ciucurii, volanele sau florile. Optează pentru detalii mici, structurale, simple, dar de impact.

Uși de interior

Alegerea corectă a ușilor de interior contribuie la definirea stilului contemporan din orice încăpere. Orientează-te către modele simple, cu detalii discrete, în nuanțe naturale de negru, gri sau alb. Acestea pot avea suprafețe de sticlă integrate, însă geamurile trebuie să fie sub formă de linii verticale sau orizontale pentru a corespunde design-ului contemporan.

Pe lângă aspect, este important să alegi uși din materiale de calitate, rezistente și durabile, care își mențin atât caracteristicile estetice, cât și cele funcționale. Din fericire, poți să găsești uși de interior la un preț bun, de care să te bucuri perioade îndelungate de timp.   

Surse de iluminat

Ca în orice locuință, iluminatul are un rol foarte important și în spațiile contemporane. Corpurile de iluminat, fie că sunt de tavan sau de perete, pot avea culori îndrăznețe sau accente metalice, astfel încât să atragă mai ușor atenția. Cu ajutorul acestora poți pune în evidență o pictură sau o sculptură în stil contemporan, îndreptând lumina către peretele sau structura pe care este amplasată opera. Nu uita, însă, că stilul contemporan nu mizează pe aglomerarea încăperilor cu prea multe piese.

Alte elemente de decor

Metalul, piatra, sticla, opacă sau transparentă, sunt elemente pe care le poți integra în camerele cu design contemporan. Dacă vrei să oferi senzația unui spațiu mai călduros și mai puțin sobru, folosește țesături texturate pentru draperii, perne sau covoare. Acestea sunt elementele care pot transmite confortul de acasă.

Totodată, în camerele contemporane ar trebuie să se regăsească plante și flori mari, impunătoare, în ghivece cât mai simple, amplasate direct pe podea. Aranjamentele de mici dimensiuni nu corespund criteriilor stilului contemporan, de aceea ar fi bine să le eviți.

Dacă îți dorești o casă cu design contemporan, ține cont de toate aceste principii și aplică-le în fiecare încăpere. Astfel, vei obține un spațiu pe cât de elegant și modern, pe atât de confortabil și pragmatic, care corespunde întocmai preferințelor și nevoilor tale.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like