Succesul unei galerii de arta se datoreaza mai multor lucruri – specificului, operelor expuse, echipei, inaltului grad de inovare, de ce nu inaltului grad de orientare catre business si asa mai departe. Exista mai multi factori care coopereaza in evolutia unei galerii de arta care se doreste a fi lider pe piata, intr-un domeniu plin de provocari precum arta.
Este si cazul Galeriilor Artmark – un spatiu deja consacrat al Bucurestiului contemporan. O galerie care acopera, intr-o maniera inedita, de la arta decorativa de epoca si bijuterii clasice si moderne, pana la arta plastica foarte valoroasa. Activitatea Artmark are loc in cadrul Palatului Cesianu-Racovita (Strada C. A. Rosetti 5), un cunoscut monument arhitectural al Bucureștiului inceputului de secol XX, ce atrage anual mii de turiști si iubitori de frumos. Inca de la infiintare, Galeriile Artmark au desfasurat doua activitati distincte: una proeminent comerciala – de Casa de licitatii de arta, iar alta predominant culturala, de afirmare a artei de patrimoniu.
Galeriile Artmark, la Palat
Se cuvin adaugate cateva cuvinte despre cladirea in care “functioneaza” Galeriile Artmark, O cladire cu o istorie fascinanta, care a fost redata unei unei functii nobile: si anume aceea de a adaposti opere de arta si o activitate dedicata dezvoltarii pietei romanesti de arta. Acest spatiu elegant a fost proiectat la sfarsitul secolului al XIX-lea de catre arhitectul francez Jules Berthet la cererea proprietarului Nicolae Cesianu, avocat cu radacini oltenesti din familia Jienilor. In perioada 1892- 1900, pe strada Clementei, la nr. 5, palatul Cesianu este ridicat dupa modelul renascentist, care acorda cea mai mare importanta primului nivel, piano nobile, parterul fiind destinat pravaliilor.
Galeriile Artmark – Depozitul de cultura
In zilele noastre, diferite expoziții și evenimente au loc atat in sala principala, aflata la parter, cat si in cele inca patru sali. Palatul are 1.500 metri patrati, este structurat pe doua nivele, dispune de un balcon interior care are deschidere catre sala de expozitie, un subsol si o curte interioara. Avand in vedere ca valoarea lucrarilor se ridica la milioane de euro, totul este monitorizat, cu ajutorul a 120 de camere video.
La etaj, incaperile de “parada” biroul si doua saloane mari – Salonul Rosu si Salonul Spaniol, au ferestre care dau catre strada, iar dormitoarele au ferestre orientate catre curte. Peretii salonului central de la etaj au fost decorati cu stucaturi si picturi in ulei, care amintesc de stilul artistului francez Francois Boucher. Compozitiile infatiseaza scene de gen elegante, grupuri de femei si barbati la picnic sau care canta la diferite instrumente. Decoratia originala din somptuosul hol se pastreaza si astazi, ornamentand spatiul care are atat functie de primire cat si de sala de bal.
Nu in ultimul rand, Galeriile Artmark reprezinta nu numai locul de intalnire al impatimitilor artei, ci si un spatiu in care se desfasoara diverse evenimente, cu specific axat pe marketing, fashion s.a. și, bineinteles, arta. Mai precis, Artmark este un operator cultural privat, infiintat la finele lui 2008 in Bucuresti, care selecteaza, evalueaza si pune in circuitul pietei de arta opere cu autenticitate garantata. Sustinand in paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizeaza expozitii de arta de anvergura nationala. Recunoscut drept cel mai important broker din Romania de arta plastica de patrimoniu si contemporana, arta decorativa, bijuterii, bibliofilie, real estate pentru case de patrimoniu si obiecte de colectie, activitatea Artmark se imparte atat in vanzari publice, cat si in vanzari private.
O buna investitie in viitor – Galeriile Artmark
Dupa cum au afirmat in nenumarate randuri cei de la Artmark, reușitele tot mai sonore ale artei postbelice si contemporane romanesti reprezinta confirmarea pentru o bună investitie in viitor. Iar licitatia, in cadrul Galeriilor Artmark, prezinta cele mai importante nume ale acestui segment: de la Ion Tuculescu la Corneliu Baba, de la Andrei Cadere la Geta Brătescu, la care se adauga artisti precum Stefan Caltia, Sorin Ilfoveanu, Sorin Dumitrescu sau mai tinerii Adrian Ghenie, Serban Savu, Mircea Suciu, Roman Tolici, Ciprian Muresan, Dumitru Gorzo si multi altii.
Galeriile Artmark – De la bijuterii și ceasuri, pana la curiozitati
Pasionații de artă și colecționarii împătimiți găsesc la Artmark o diversitate tematică, de la artă clasică și modernă la artă postbelică și contemporană, de la bijuterii și ceasuri la artă decorativă și carte veche, de la curiozități și fotografie la benzi desenate și vinuri, de la tematică erotică la cea ezoterică și multe altele. Artmark a organizat peste 200 de licitații de arta si a pus in vanzare peste 25.000 de opere de arta si obiecte de colectie.
In aprilie 2012, activitatea Institutului Artmark de Management al Artei a fost inaugurata odata cu prima sesiune de cursuri intensive, orientate catre necesitațile investitorilor si colecționarilor, o introducere antrenanta in istoria artei si mecanismele de functionare ale pieței de artă. Prin aceste cursuri, publicul este familiarizat rapid cu organizarea pietei de arta si principalele etape de creatie artistica, afland direct de la specialistii din domeniu secretele pietei romanesti de arta. Cursurile au loc si in tara.
Galeriile Artmark – zeci de licitatii si expozitii
Si, ca sa ne referim la unele dintre activitatile recente ale Artmark, pe 23 aprilie a.c. se va desfasura licitatia de Valori Tradiţionale, inclusiv o colecţie de icoane Post-Brancovenesti. Nu e prima oara cand Galeriile Artmark vizeaza intoarcerea la traditie, care inseamna educarea prin asumarea valorilor autentice. Prin intermediul acestei licitatii propunanadu-se o intoarcere la obarsie printr-o selectie de icoane vechi, scoarte, ceramica traditionala, costume populare, lazi de zestre, obiecte uzuale nelipsite din batatura oricarui bun gospodar, etc.
Galeriile Artmark au fost infiintate in anul 2008, avand prima licitatie in decembrie. De atunci si pana acum, aceasta galerie a reusit sa organizeze zeci de licitatii si expoziții, fiind tot mai apreciata de catre iubitorii de arta, dar si de catre oamenii obisnuiti care isi doresc sa stie tot ce se intampla in acest domeniu atat de frumos si complex.