Pe 27 martie 2012 „Legea Picnicului” era publicata in Monitorul Oficial, sub denumirea Legea 54/2012 privind desfasurarea activitatilor de picnic. Ne-am gandit sa-ti reamintim ce prevede aceasta lege si sa te indemnam la prudenta. Nu ai vrea sa inchei un 1 Mai perfect cu o… amenda.
Conform Monitorului Oficial, legea picnicului reglementeaza activitatile de picnic desfasurate pe domeniul public ori privat al statului si/sau al unitatilor administrativ-teritoriale si are ca scop prevenirea, reducerea si eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra starii de sanatate a populatiei, generat de practicarea inadecvata a activitatilor de picnic.
Cele mai citite articole
Asadar, desfasurarea activitatilor de picnic este interzisa exceptand zonele special amenajate pentru activitatile de picnic, zonele apartinand domeniului public ori privat al statului si/sau al unitatilor administrativ-teritoriale, dotate cu utilitati si facilitati pentru desfasurarea activitatilor de picnic si in care aprinderea focului este permisa, zonele indicate pentru activitatile de picnic, zonele indicate in planurile de zonificare ale parcurilor aflate in intravilanul localitatilor, precum si zonele limitrofe padurilor situate in intravilanul localitatilor, in care sunt permise activitati de picnic, cu exceptia aprinderii focului.
Insa, chiar daca esti intr-o zona special amenajata, trebuie sa stii ca si acolo exista anumite reguli. Asadar, spune legea, cei care care desfasoara activitatea de picnic au urmatoarele obligatii:
- a) sa nu distruga, modifice ori sa degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, constructiile, imprejmuirile sau orice alte amenajari aflate in perimetrul zonelor pentru picnic;
- b) sa arunce deseurile doar in locurile special amenajate;
- c) sa depuna selectiv deseurile de ambalaje in containerele inscriptionate corespunzator categoriei de deseuri, in conformitate cu regulile privind colectarea selectiva;
- d) sa aprinda focul doar in locurile special amenajate si sa il supravegheze in permanenta;
- e) sa respecte orarul de desfasurare a activitatii de picnic corespunzator zonei respective;
- f) sa lase locul in care au desfasurat activitatea de picnic curat si nealterat;
- g) sa parcheze autovehiculele doar in zonele special amenajate in acest scop;
- h) sa foloseasca pentru satisfacerea necesitatilor fiziologice doar locurile special amenajate;
- i) sa nu foloseasca produse de igiena personala la o distanta mai mica de 30 m fata de cursurile de apa;
- j) sa nu spele obiectele care au deservit activitatii de picnic in apele din vecinatatea zonei special amenajate pentru activitatile de picnic sau a zonei indicate pentru activitatile de picnic. Imprastierea pe sol a apei uzate rezultate in urma activitatii de picnic sau varsarea acesteia in apele din vecinatatea zonei special amenajate pentru activitatile de picnic ori a zonei indicate pentru activitatile de picnic sunt interzise;
- k) sa nu hraneasca animalele salbatice;
- l) sa nu indeparteze, sa nu raneasca ori sa nu distruga plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural si/sau construit;
- m) sa nu posteze semne sau mesaje;
- n) sa pastreze linistea si sa nu deranjeze comunitatile locale, viata salbatica sau alti vizitatori;
- o) sa nu arunce tigari, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse in alte locuri decat in cele special amenajate;
- p) sa respecte ordinea publica si bunele moravuri, conform prevederilor legislatiei in vigoare;
- q) sa nu desfasoare activitati de picnic in afara zonelor special amenajate pentru activitatile de picnic si/sau a zonelor indicate pentru activitatile de picnic. In caz contrar, in functie de gravitatea fapte si de litera de lege incalcata, amenzile pot sa ajunga pana la 50.000 de lei.
Chiar daca inca nu sunt suficiente spatii amenajate pentru picnic si gratar, chiar daca lucrurile pot parea un pic exagerate, pana la urma lucrurile se misca incet-incet inspre mai bine, iar legile sunt facut pentru a ne proteja. Iti dorim un 1 Mai vesel, cu gratar delicios si 0 amenzi!