Adolescenta este varsta marilor tentatii, iar tinerii, aflati la granita dintre copilarie si maturitate, sunt nerabdatori sa incerce tot ce tine de lumea provocatoare a adultilor, in care vor sa intre cat mai repede. Manati fie de simpla curiozitate, fie de probleme de stima de sine, lipsa de incredere si de o comunicare precara cu parintii, adolescentii sunt tentati sa experimenteze de la tigari si bautura pana la droguri.
Cum isi pot da seama parintii ca tanarul are probleme? Cum pot comnunica cu el, cum pot afla ce l-a adus in acest punct si cum pot rezolva situatia? Acestea sunt doar cateva intrebari la care am incercat sa raspundem la intalnirea „Tentatii si riscuri la varsta adolescentei”, organizata de Intre noi, parintii, alaturi de 121.ro, cu doamna psiholog Aurora Liiceanu si Simona Tofan, psihoterapeut.
Adolescenta este o perioada provocatoare din viata unui tanar, cand acesta se confrunta cu nesiguranta, teama si lipsa increderii in sine, sub presiunea transformarilor fiziologice si psihice prin care trece. In valtoarea acestor schimbari, tinerii isi doresc sa fie acceptati, sa se simta valorizati si incearca sa paseasca cat mai repede in lumea adultilor. Aflati in cautarea propriei identitati si dornici de independenta, acestia experimenteaza tigarile, alcoolul si chiar drogurile. Insa de la o simpla incercare pana la exces si dependenta este doar un singur pas.
„Este greu sa fii adolescent in ziua de astazi. Parintii nu discuta lucrurile care ii framanta cu adevarat pe tineri”, a spus psihologul Aurora Liiceanu. Ea a subliniat ca exista doua dimensiuni ale riscurilor: excesul si dependenta. „Dependenta este periculoasa la adolescenti pentru ca ei cred ca se pot opri oricand, insa la un moment dat isi dau seama ca nu mai pot face asta”, a spus Aurora Liiceanu.
In afara de cele mai comune tentatii, precum drogurile si alcoolul, pe lista factorilor de risc sunt folosirea in exces – si implicit dependenta – de computer, telefonul mobil, droguri, sex si violenta. Dar de ce sunt tinerii atrasi de aceste „tentatii”? In lumea adultilor fumatul, consumul bauturilor alcoolice sau folosirea telefonului mobil sunt normale, e firesc ca si adolescentii sa isi doreasca sa le incerce, a explicat psihoterapeutul Simona Tofan. „Adolescentii trec printr-o multime de schimbari, se simt rusinati, neincrezatori, iar o bere sau o tigara ii poate face sa treaca peste aceste stari. Unii tineri devin dependenti, in timp ce altii nu”, a spus Simona Tofan.
Cele mai citite articole
La aceasta varsta exista tentatia de a experimenta tot ce e nou. Adolescentii isi doresc sa traiasca starile bune, pozitive intr-un timp scurt, iar o tigara sau o bautura le pot satisface acesta nevoie. In acelasi timp, exista si presiunea grupului de prieteni, unde tinerii sunt indemnati sa incerce sa fumeze sau sa consume alcool sau droguri.
„Noi nu mai avem o maniera corecta de a aprecia copiii. Aceasta lipsa a considerrii copilului il determina pe acesta sa se indrepte catre un grup in care se simte valorizat. Familia si anturajul sunt cei doi poli intre care adolescentul isi cauta locul”, a subliniat Aurora Liiceanu.
„Din pacate emotiile negative sunt date la o parte, parintii vor sa aiba copii fericiti si nu ii invata cum sa procedeze cand se simt prost. Astfel incat o tigara devine cel mai bun prieten in momentele in care adolescentii se confrunta cu stari negative si nu stiu cum sa le gestioneze”, a spus Simona Tofan.
Cum pot identifica parintii ca adolescentul fumeaza, consuma bautura sau chiar droguri? Psihoterapeutul Simona Tofan a prezentat cateva repere care pot indica un comportament de risc. Adolescentul: – Se izoleaza mult mai des in camera lui; – Nu se uita in ochii parintelui; – Cere tot mai mai des bani de buzunar; – Incepe sa aiba probleme la scoala; – Isi neglijeaza activitatile obisnuite, zilnice; – Se enerveaza cand ii sunt golite buzunarele hainelor pentru spalat; – Este din ce in ce mai arogant, iritat in prezenta parintilor; – Arde betisoare parfumate sau foloseste odorizante in camera lui.
Cum procedam cand ne dam seama de aceste lucruri? „Fiecare parinte trebuie sa inteleaga ce l-a determinat pe copil sa faca un exces. Este nevoie sa abordeze problema cu respect si cu multa grija”, a explicat Simona Tofan.
Pentru parinti: cum procedam?
- Nu este momentul sa il judecam sau il acuzam!
- Este important sa ii aratam ingrijorarea noastra!
- Discutam deschis si cat mai informat despre problema aparuta!
- Trebuie sa descoperim cauzele acestei dependente. O eventuala dependenta ascunde probleme ale imaginii si stimei de sine, dar poate si o stare de depresie sau o anxietate puternica, care trebuie tratate corespunzator!
- Evitam masurile excesive care ar putea sa ii amplifice revolta;
- Cerem sfatul unui specialist (psiholog, medic, asistenti sociali, psihiatru etc.).