Tot mai mulți români au plecat sau vor să plece ca să lucreze într-o țară europeană care le oferă avantaje suplimentare în comparați cu ceea ce au acasă.
În mod natural, soții și persoanele aflate în întreținere ale angajaților joacă un rol semnificativ în dorința și capacitatea acestora de a pleca la job-uri în afară.
Cum aplici pentru un loc de muncă străin?
De munca în străinătate se poate găsi în mai multe moduri, în principal pe internet:
– EURES – un portal integrat care ajută la căutarea unor job-uri in afara; oferă o serie de linkuri către anunțuri străine de locuri de muncă; operatorii economici din Spaţiul Economic European (SEE) oferă joburile prin intermediul Eures România, iar persoanele interesate pot afla de ele prin intermediul comunicatelor de presă ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM);
– site-urile unor agenții de intermediere personal care activează în țara noastră; ele mediază ofertele de muncă provenite de la diverși angajatori din alte țări pe bază de comision;
– portaluri de publicitate unde cei interesați, după înregistrare, pot să își depună în mod gratuit cv-ul la firmele străine care anunță că au joburi disponibile etc.
Nu risca să pleci în altă țară fără un contract ferm și fără a cunoaște cât mai multe lucruri despre angajatorul în cauză.
Cum poți să cunoști o dacă o companie din altă țară chiar există și este serioasă?
Încercați să aflați cât de multe detalii posibile despre angajator din toate sursele ce vă sunt la îndemână. În mod ideal puteți contacta români care au mai lucrat acolo, dar puteți pur și simplu să căutați pe Google referințe despre agentul economic respectiv. Aflați cât mai multe lucruri și despre firma de intermediere forță de muncă, dacă apelați la această variantă de a vă găsi de lucru în străinătate. Uneori agenția de mediere în sine poate fi frauduloasă.
Dacă dați peste un anunț sau o afacere frauduloasă anunțați poliția. La fel procedați și dacă ajungeți într-o țară străină și lucrurile nu stau deloc așa cum vi s-a spus la semnarea contractului de muncă. Dar mai bine să evitați o asemenea postură: e mai bine să verificați totul chiar în România, pentru a nu deveni victimele unor rețele de traficanți de sclavi moderni.
Unul dintre cele mai mari riscuri în munca în străinătate, chiar dacă firma e serioasă, constă în faptul că lucrătorul român nu găsește acolo ceea ce își imagina.
Mai ale tinerii preferă să părăsească România, să-și lase munca și modul de viață obișnuit, gândindu-se iluzoriu că străinătatea le va aduce o calitate mai bună a vieții. Nu întotdeauna se întâmplă așa, iar decepțiile pot fi destul de mari, putând merge până la declanșarea unor depresii greu de anihilat ulterior de către psihologi și psihiatri.
Deplasarea în străinătate înseamnă automat și lovirea de anumite bariere culturale, confruntarea cu accente xenofobe. Aceste bariere au efect negativ nu numai asupra productivității și motivației la job, ci ajung de multe ori chiar să determine reîntoarcerea în țară.
Unele țări europene nu facilitează deloc viața străinilor (cele nordice, mai ales) și introduc bariere administrative greu de trecut în calea intrării pe teritoriul lor. Lucrătorii români nu obțin întotdeauna ușor o viză, un permis de muncă sau chiar o locuință. Să nu mai vorbim că și asigurările medicale poate fi foarte costisitoare.
Din fericire, există multe povești de succes în rândul românilor ce lucrează în străinătate. Poate să fie și istoria vieții tale viitoare!