Noptile de nesomn sunt ceva care ni se intampla tuturor. Uneori acestea sunt mult mai frecvente decat putem noi tolera sau decat putem duce pe picioare, fara ca functionarea noastra de a doua zi sa fie afectata. Persoanele care sufera de insomnie nu se simt odihnite atunci cand se trezesc. Alte efecte comune sunt: oboseala in timpul zilei, irascibilitate si alte schimbari de dispozitie, deficiente cognitive si modificari la nivelul sistemului nervos. Cu cat o persoana petrece mai mult timp fara somn, cu atat aceste efecte se pot inrautati.
Daca angajatii sau colegii tai prezinta urmatoarele particularitati, ar putea suferi de insomnie: – Sunt irascibili, – Se simt obositi, – Au devenit mai neindemanatici, – Le este frecvent somn in timpul zilei, – Au dificultatea de a completa sarcini, – Au dificultatea de a se concentra, – Au un timp de reactie incetinit, – Au o lentoare mai mare in a efectua sarcini cognitive, de a evalua sau de a calcula.
Multe dintre efectele lipsei de somn nu sunt vizibile sau detectabile de catre colegi. Managementul poate vedea simptome precum cresterea ponderala sau obezitatea, acuzarea de dureri somatice si problemele intestinale ca semne ale insomniei, alaturi de absenta fizica, dar si psihica de la locul de munca, lipsa concentrarii sau irascibilitatea.
In urma unei analize efectuate de NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey), s-a constatat ca adultii care au raportat ca dorm mai putin decat cele 7-9 ore recomandate pe noapte au mai multe sanse ca pe timpul zilei sa intampine dificultatea de a se concentra si de a efectua sarcinile de munca.
De ce insomnia angajatilor poate fi o problema pentru companie?
Principala consecinta a insomniei este lipsa de concentrare si irascibilitate. Ca urmare, insomnia poate fi de multe ori cauza directa a lipsei performantei, demotivarii sau a conflictelor de munca.
Conform unui nou studiu efectuat de Harvard Medical School, angajatii care au probleme cu somnul noaptea si vin obositi a doua zi la munca, sunt mai predispusi sa efectueze erori si sa aiba accidente de munca.
– 274.000 de accidente de munca se produc anual, avand drept cauza insomnia.
– 5,5% dintre persoanele care sufera de insomnie ajung sa provoace accidente sau sa faca erori la locul de munca.
– Problemele de insomnie ale angajatilor cresc costurile companiei prin: absenteism, numarul de probleme medicale asociate, scaderea randamentului.
Insomnia in cifre:
– Accidentele sau erorile de munca provocate de insomnie cauzeaza pierderi anuale de 30 de miliarde de dolari angajatorilor. – Insomnia afecteaza milioane de angajati si poate fi cauzata de boli fizice, ingrijorari, stres sau probleme emotionale. – 1 din 3 persoane sufera de o forma de insomnie de-a lungul vietii lor. – Femeile sunt de 2 ori mai predispuse sa sufere de insomnie comparativ cu barbatii.