E vara, avem legume, avem fructe si vrem sa mancam usor. Vrem sa tinem cont si de dieta, daca se poate. Ne dorim sa ne impresionam iubitul, soacra, prietenii, sau pur si simplu dorim sa ne rasfatam cu ceva gustos, racoros si sanatos. Hai sa ne gandim la supe! Trebuie sa-ti spun ca eu sunt mai degraba pe partea cealalta a baricadei, si multe dintre supele de care ma apuc ajung, inevitabil, ciorbe. Dar despre asta vom vorbi in alt „episod”. Pentru tine am cautat, atat prin amintiri, cat si din alte surse, cateva supe cu care sa-ti poti „colora” zilele de vara. Si fiindca este vorba despre un top, eu ti-l creionez pe al meu.
Supa de fructe
Eram acum cativa ani intr-o localitate mica din Ungaria, spre granita cu Ucraina. Era vara, cald, stateam de cateva zile acolo si deja ma minunasem de mai toate retetele din restaurantelele in care trebuia sa mancam. Am hotarat sa incerc si faza cu pus degetul pe meniu, fara sa ma uit exact ce comand. Si asa am descoperit supa de fructe. Nu bag mina in foc ca ceea am mancat atunci (si mi-a placut muuuult!) se prepara dupa aceeasi reteta ca aceasta, dar poti sa incerci sa diversifici si tu reteta pana ajungi la o formula care sa-ti convina.
Ai nevoie de un blender si de una – doua cani de lapte batut degresat pentru fiecare portie. Toarna laptele batut in blender. Daca iti doresti sa ajungi la supa de fructe scandinava, adauga 125 – 250 g de caise proaspat taiate, cirese, zmeura, capsuni sau afine. Pentru mai multa aroma, adauga o lingurita de rom, coniac, amaretto sau esenta de migdale. Amesteca. Pune la rece. Serveste.
Supa racoroasa Gazpacho
O alta varianta de supa ce sigur iti va placea, pentru ca are multe-multe legume, este ceva ce am gasit sub numele de „Gazpacho”. Nu te incurca in nume pentru ca, pana la urma, nu numele-l mananci, si vezi despre ce este vorba! Este o reteta spaniola, recomandata in mod special pentru vara. Foloseste 1 kg de rosii sau sau 2 cutii de rosii in conserve (taiate), 1 ardei gras rosu taiat marunt, 1 ardei gras verde taiat, 1 ceapa rosie taiata marunt, 1 castravete verde taiat cubulete, 4 – 5 catei de usturoi taiati fin, putin otet, 1 – 2 linguri de ulei de masline. Pune in blender rosiile taiate cu ardeii, ceapa uscata, castravetele, usturoiul, otetul, uleiul, adauga sare si putin piper dupa gust. Nu este neaparat nevoie sa le dai prin blender daca sunt taiate marunt. Adauga putin suc de rosii, daca doresti sa o faci putin mai zemoasa. NU se fierbe! Supa se poate servi cu crutoane, rece.