Ei, iata o intrebare care ne framanta pe toti in preajma sarbatorilor de Paste. Am intalnit si persoane carora nu le plac de nicio culoare ouale moi, insa sunt atat de putine, incat aproape ca exista doar sa confirme ca: tuturor ne plac ouale fierte moi!
E adevarat ca e greu sa servesti de Paste la masa ouale inrosite insotite de o lingurita pentru fiecare invitat si e la fel de adevarat ca e greu sa cureti si sa mananci un ou moale, mai ales cand sunt cateva perechi de ochi care te privesc clipind usor. Insa cel putin o parte dintre ouale pe care le vopsesti de paste TREBUIE sa fie moi, pentru simplul motiv ca sunt delicioase! Iar cand toti invitatii au plecat acasa, adunati-va alaturi, cu mic, cu mare, si ciocniti cu drag cate un ou rosu moale si apoi nu va faceti griji de galbenusul de pe barbie. Pozele, daca mai aveti timp de ele, vor iesi cu atat mai haioase!
Trebuie sa va spun din start ca este aproape imposibil sa oferi reteta perfecta pentru ca sunt atat de multi factori care intra in joc – dimensiunea oualor, temperatura de fierbere a apei, tipul de aragaz, etc. etc. Insa va voi impartasi din experienta mea cateva reguli care va vor ajuta, cu putin exercitiu, sa obtineti pana de paste ritualul perfect de fierbere a oualor moi.
Asadar…
Cele mai citite articole
Pentru ouale de gaina de magazin (care, de regula, sunt mai mari), durata fierberii trebuie sa fie de 3 min si 30 de secunde, daca vreti sa obtineti oua cu albusul tare si cu galbenusul foarte moale. Daca vreti ca galbenusul sa fie doar cleios, dar sa nu curga, mariti durata cu 10-15 secunde. Daca ouale de gaina sunt de tara (deci, de regula, mai mici decat cele de magazin), reduceti timpul de fierbere la 3 min si 15 secunde pentru un galbenus foarte moale sau lasati-l la 3 min si 30 de secunde pentru un galbenus cleios.
Ouale de rata cel mai probabil le vei cumpara de la tara (pentru ca se gasesc atat de greu in magazine!) si de cele mai multe ori au dimensiunea unui ou de gaina de magazin, asa ca fierbe-le pentru 3 minute si jumatate pentru un galbenus foarte moale sau 3 minute si 45 de secunde pentru un galbenus cleios.
Ouale de gasca trebuie fierte pentru 4 minute si jumatate, iar la final vei obtine un ou cu albusul tare si cu galbenusul cleios pe margini si moale in centru.
Reguli: Indiferent ce tip de oua folosesti, imediat ce au inceput sa fiarba redu flacara la minim spre mediu, iar dupa ce timpul a expirat (iti recomand sa folosesti un cronometru, pentru ca fiecare secunda conteaza!) treci imediat ouale sub jet de apa rece pentru a opri brusc procesul de fierbere. Iti recomand sa folosesti vopsea de oua care se utilizeaza „la rece” pentru a putea avea un control mai bun asupra timpilor de fierbere.
Pofta buna si sa ne povestesti cum ti-au iesit!