Dispozitivul intrauterin (steriletul) este conceput pentru evitarea sarcinilor nedorite. Steriletele sunt mici obiecte concepute din materiale bine tolerate de organismul feminin, formatul si materialele folosite perfectionandu-se de-a lungul timpului.
De circa 40 de ani s-au adaugat la materialele preliminare cuprul si argintul, care cresc efectul contraceptiv, reducand riscul infectiilor uterine cauzate de prezenta steriletului.
In ultimii 25 de ani au fost concepute si sisteme uterine cu continut hormonal precum MIRENA si recentul JAYDESS, acestea avand indicatii speciale.
Mecanismele de actiune ale sistemelor intrauterine constau in impiedicarea spermatozoizilor sa se deplaseze corect catre ovul, practic stopand fecundarea ovulului, iar in situatia cand fecundarea s-a produs, este impiedicata implantarea oului in cavitatea uterina.
Avantajele folosirii steriletului ca metoda de contraceptie:
– Nu necesita respectarea unui program de administrare precum este la pilula de contraceptie.
– Este tolerat de organism in marea majoritate din cazuri.
– Se aplica foarte usor si se extrage in cazul in care pacienta isi doreste asta sau in cazul ajungerii la termenul de expirare.
– Nu produce niciun fel de disconfort in timpul actului sexual si nici nu afecteaza partenerul
– Controlul de rutina se recomanda a fi facut o data pe an, asa cum este recomandat controlul ginecologic de rutina fara a fi purtatoare de sterilet.
Cele mai citite articole
Pentru a beneficia de aplicarea unui sterilet sunt necesare:
– Examen clinic ginecologic.
– Examen ecografic transvaginal.
– Examen Babes Papanicolau.
– Examen Chlamydia.
– Examen secretie vaginala.
Momentul insertiei si modelul steriletului se decid impreuna cu medicul ginecolog. Pentru aceasta procedura nu este necesara spitalizarea.
– Fertilitatea nu este influentata dupa extragerea steriletului.
– Nu afecteaza alaptarea. Se recomanda insertia la 6 saptamani dupa o nastere normala.
– Nu afecteaza capacitatea de conducere a autovehiculelor, activitatile sportive sau folosirea unor utilaje profesionale.
Steriletul nu previne bolile cu transmitere sexuala si de asemenea exista si contraindicatii care de obicei sunt discutate impreuna cu medicul ginecolog in cadrul unei consultatii. Ca si complicatii care pot aparea pot fi mentionate sangerarile, expulzia spontana sau dureri in etajul inferior care necesita o programare la medicul ginecolog.
Material oferit de: Clinica Marie Stopes Romania, specialisti in planificare familiala / obstretica – ginecologie