Home Ne place Programe de team building pentru echipe de succes

Programe de team building pentru echipe de succes

by Dinu Alexandra

Coeziunea echipei din cadrul unui departament al oricărei companii se bazează pe îmbunătățirea comunicării interne, a încrederii în sine și în ceilalți colegi, precum și pe  schimbul de cunoștințe teoretice și practice. Iar o firmă care se ocupă la nivel profesionist de organizare team building nu poate decât să fie de ajutor în acest sens.

O echipă performantă nu poate funcționa fără ingredientul numit încredere

Încredere reciprocă, clarificarea obiectivelor de îndeplinit și stabilirea corectă a rolului fiecărui membru al unei echipe pentru atingerea lor, iată elementele ce conduc spre rezultate spectaculoase la job.

Rezultatele a multor studii internaționale arată că nivelul de încredere existent într-o echipă este mult mai scăzută decât încrederea într-o singură persoană. Ea se cifrează, statistic vorbind, la nivelul participantului cu cea mai mică credibilitate.

Este cumva aceeași situație ca în momentul în care mergi cu amicii la munte pe un traseu dificil: încrederea că o să vă atingeți ținta este determinată în cea mai mare măsură de aceea avută în acest sens de cel mai slab fizic și psihic din echipă. Indiferent cât de puternici sunt ceilalți din grupul de prieteni, tot li se clatină măcar un pic convingerea că vor ajunge pe culmea propusă, pentru că persoana în cauză este un element perturbator, chiar și fără voia lui.

Cu atât mai mult în cadrul unei companii, unde prin activitatea desfășurată trebuie să se obțină profit, să se reziste într-o junglă economică precum cea din România, să fie depășiți concurenții din branșă, evaluarea corectă a nivelului mediu de încredere prezent într-o echipă va contribui la o mai bună prezicere a gradului în care, la un moment dat, poate să apară un obstacol în îndeplinirea sarcinilor. Cu cât nivelul încrederii în team este mai ridicat, cu atât și gradul de realizare al obiectivelor comune este mai mare printr-o eficiență în muncă mai bună.

Din acest motiv, pentru că forța unei echipe dintr-o firmă este determinată de cea mai slabă verigă, trebuie acordată o atenție sporită acelor colegi mai retrași, care par a se armoniza mai greu cu energia grupului din variate motive (pentru că sunt nou angajați, au lacune în pregătirea profesională, sunt mai timizi etc.). Succesul unui grup pe bazează pe nivelului de simpatie reciprocă existent între membrii săi.

Un team building corect condus îi poate face ca să se deschidă și să participe la efortul comun desfășurat în sensul atingerii obiectivelor ce revin echipei respective.

Dacă acest lucru nu se întâmplă, probabil că este mai bine a se renunța la acea persoană, deoarece poate trage tot colectivul în jos.

De asemenea, pentru a lucra eficient, echipa are nevoie de obiective clare. Obiectivele neclare sunt de multe ori un obstacol insurmontabil în calea muncii eficiente a echipei.

Rolurile în team bine alese, cheia marilor succese (în muncă)

O distribuție clară a funcțiilor este una dintre modalitățile cele mai bune pentru a îmbunătăți calitatea muncii în echipă. S-a renunțat deja la egalitarismul prost înțeles și la interschimbabilitate în cadrul echipei, deoarece s-a înțeles deja faptul că fiecare component al unui team trebuie să se ocupe de ceea ce știe cel mai bine să facă. Auxiliar va putea oferi ajutor și colegilor, dar în esență, o echipa funcționează cel mai bine atunci când angajații își cunosc rolurile, deși nu toate rolurile sunt la același nivel de importanță, analizate individual.

Angajatul potrivit la locul de muncă potrivit din cadrul echipei, iată cheia succesului. Iar participarea la activitățile profesionist alese din cadrul unui team building pot să releve niște aptitudini ignorate până atunci ale unora dintre participanți care au aceeași pregătire profesională. Experiența în muncă și de viață va face întotdeauna diferența.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like