Home Calatorii Ecoturism – Ce este?

Ecoturism – Ce este?

by Eremie Dorian

Definitia ecoturismului data de Asociatia de Ecoturism din Romania (AER), adaptare a definitiei consacrate date de Organizatia Mondiala a Turismului, este urmatoarea:

Ecoturismul este o forma de turism in care principala motivatie a turistului este observarea si aprecierea naturii si a traditiilor locale legate de natura si care trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

– conservarea si protejarea naturii;

– folosirea resurselor umane locale;

Cele mai citite articole

– caracter educativ, respect pentru natura – constientizarea turistilor si a comunitatilor locale;

– impact negativ minim asupra mediului natural si socio-cultural.

In 1993, Societatea Internationala de ecoturism a publicat un set de recomandari care au fost acceptate de reprezentanti ai industriei turistice, ONG-uri si specialisti in domeniu din intreaga lume. Astfel, foarte pe scurt, principiile ecoturismului sunt:

  1. Ecoturismul se desfasoara in cadrul naturii si se bazeaza pe experienta turistilor in natura.
  2. Ecoturismul contribuie la o mai buna intelegere, apreciere si bucurie de a descoperi si ocroti natura si cultura locala traditionala, atat pentru vizitatori cat si pentru comunitatea locala.
  3. Ecoturismul ofera cele mai bune practici de turism si planificare din punct de vedere al conservarii naturii si dezvoltarii durabile.
  4. Ecoturismul contribuie in mod pozitiv la protejarea ariilor naturale.
  5. Ecoturismul ofera contributii durabile privind dezvoltarea comunitatilor locale.
  6. Ecoturismul trebuie sa asigure o reducere a impactului negativ asupra comunitatii locale vizitate si sa contribuie la conservarea culturii si traditiilor locale.
  7. Ecoturismul trebuie sa raspunda asteptarilor turistilor.
  8. Marketingul pentru ecoturism ofera clientilor informatii complete si responsabile care conduc la cresterea respectului pentru mediul natural si cultural al zonelor vizitate.

(sursa: http://eco-romania.ro/ro)

Daca te-am facut curioasa, pe site-ul http://eco-romania.ro/ro gasesti o oferta mare de tururi si activitati: drumetii, birdwatching, cicloturism, tururi de observare animale, echitatie, activitati nautice, activitati de iarna, tururi de speologie, tuturi foto, tururi culturale sau tururi culinare. Tot aici (http://eco-romania.ro/ro/tour-romania/destinatii) vei gasi o lista cu destinatiile din Romania unde ecoturismul s-a dezvoltat frumos si unde merita sa ajungi, cel putin o data in viata.

Cele mai citite articole

You may also like