Fitnessul si deficientele nutritionale pot pune presiune pe muschii picioarelor si pot duce la aparitia carceilor la pulpa piciorului. Unele crampe musculare la nivelul gambelor te pot trezi din somn in mijlocul noptii, in timp ce altele se pot manifesta in timpul zilei sau activitatilor fizice, cum ar fi alergat si ciclism. Ele pot dura de la cateva secunde pana la 10 minute si pot rezultatul unui stil de viata sedentar.
Cauze crampe musculare la nivelul gambelor
Crampele musculare pot fi cauzate de multe lucruri, variind pur si simplu de la deshidratare la ceva mult mai serios, cum ar fi boli de rinichi. Crampele rezulta adesea in urma unor exercitii sustinute, traumatisme la muachi sau pastrarea piciorul intr-o pozitie dificila.
Alte cauze pot include medicamente pentru probleme diuretice (care sunt adesea prescrise pentru persoanele cu tensiune arteriala crescuta) si steroizi. Lipsa de potasiu sau de calciu pot fi, de asemenea, cauza principala, precum si vremea rece.
Crampele musculare acute sunt frecvent confundate cu sindromul picioarelor nelinistite (RLS), care este o conditie diferita si mai grava, caracterizata prin disconfort.
Cum scapam de carcei la picioare
Exista o serie moduri in care se pot atenua crampele picioarelor. Odata ce ai crampe la picioare, cea mai buna metoda pentru a diminua durerea este miscarea, asa ca incearca sa te plimbi sau sa misti picioarele, iar frecarea muschilor ajuta, de asemenea.
Unele persoane cu crampe musculare nocturne cronice folosesc comprese reci care lucreaza la amortirea si reducerea durerii. Oricine care sufera in mod regulat de crampe musculare ar trebui sa lucreze, de asemenea, pentru a consolida muschii, ceea ce va reduce riscul de crampe musculare la nivelul picioarelor.
Cum prevenim carceii la pulpa picioarelor?
Poti preveni sau atenua crampele musculare la nivelul picioarelor prin modificari simple ale stilului de viata. Apa potabila este esentiala, deoarece crampele sunt adesea cauzate de deshidratare. O dieta sanatoasa, cu multe fructe si legume proaspete poate ajuta.
Daca ai frecvent crampe la picioare, mai ales in timpul noptii ar putea fi din cauza un dezechilibru electrolitic. Anumite vitamine si minerale precum potasiu si magneziu ajuta la functionarea muschilor impact.
Magneziu – Remediu pentru Carceii de la Picioare
O cantitate constatata a aportului de magneziu poate contribui la limitarea de crampe la gambe in timpul noptii, in special pentru femeile gravide. Specialistii recomanda cel putin 300 de miligrame de magneziu pe zi. Alimente bogate in magneziu, cum ar fi nuci, linte, quinoa, ciocolata, seminte de dovleac, melasa, spanac, cartofi copti, banane, germeni de grau si fructe de mare.
Potasiu – Remediu pentru Carceii de la Picioare
Niveluri scazute de potasiu pot provoca crampe la gambe. Daca ai o dieta bogata in sodiu incearca sa renunti la el si sa consumi doar sare de inalta calitate, cum ar fi sare de Himalaya sau sare de mare si in acelasi timp sa mananci mai multe alimente care sunt bogate in potasiu.
Creste aportul de potasiu prin consumul de mai multe mere, banane, fructe uscate, avocado, ciuperci, iaurt, chefir, spanac, rosii, ciuperci, cartofi copti si pepene galben.
Otetul de mere este bogat in potasiu si aceasta reteta de mai jos ar trebui sa ajute rapid daca crampele picioarelor sunt cauzate de lipsa de potasiu:
- 2 lingurite otet de mere
- 1 lingurita miere
- 230 g apa calda
Se amesteca totul si se bea.
Calciu
Calciu la fel ca si magneziul poatee ajuta la disparitia crampelor la picioare. Un super aliment care contine ambele minerale este ciocolata cu cacao, dar ar trebui sa mananci multe legume, verdeturi cu frunze, cum ar fi broccoli si varza creata.
Alte surse alimentare bogate in calciu includ: somon, sardine (cu oase), fasole verde, napi.
In cazul in care ai facut efort si suferi de crampe la picioare ar fi bine sa bei multe lichide si sa ai o dieta echilibrat. Multi sportivi consuma banane care sunt bogate in potasiu.
Alte remedii impotriva Carceilor
Caldura te ajuta sa scapi de durere. Chiar atunci cand simti ca ai un carcel, pune pe zona dureroasa o perna electrica sau o sticla cu apa calda si mentine timp de 20 de minute. Muschiul se relaxeaza si durerea dispare. Daca mai simti nevoia poti aplica din nou, dar dupa 20 de minute de pauza.
O solutie este si un dus sau o baie calda in care poti adauga saruri de baie cu magneziu. Daca nu poti pune in practica nici una dintre solutiile de mai sus, preseaza cu degetul zona dureroasa timp de 10 secunde. Dupa cateva repetari ale procedeului, durerea se va diminua.
Suplimente de folos
Ar fi bine si sa suplimentezi prin dieta aportul de magneziu si potasiu. Surse bune ar fi: painea si cerealele integrale, nucile, fasolea, legumele si fructele (in special bananele si portocalele). Nu omite nici produsele lactate, care iti vor furniza calciul de care ai nevoie. Daca ti se intampla sa ai crampe musculare atunci cand faci exercitii fizice, bea cel putin doua pahare cu apa cu doua ore inainte sa faci efort, dupa care nu mai bei nimic.
Apoi, bea cate 125 ml pana la 250 ml de apa la fiecare 15 minute, in timpul sesiunii. Ai putea folosi ti bauturile speciale pentru sportivi, care se gasesc inb comert. Chiar daca nu faci efort fizic, in general, bea mai multa apa. Daca suferi de carcei noaptea, ia suplimemte cu vitamina E. Studiile arata ca aceasta imbunatateste circulatia.
Remedii pentru Carcei preparate in casa
Poti folosi si remedii naturale pe care le prepari acasa. Amesteca o parte de ulei esential de perisor (Gaultheria procumbulus) cu patru parti de ulei vegetal (de masline sau de floarea-soarelui). Maseaza zona dureroasa cu acest preparat care diminueaza crampele si stimuleaza circulatia sangelui.
Poti sa-l folosesti de mai multe ori pe zi. Se mai face un amestec din fructe de maces (50 g), fructe de catina (50 g), frunze de ciubotica cucului (25 g) si roinita (25 g). Doua liguri din acest amestec se infuzeaza timp de 10 minute intr-un litru de apa. Ceaiul se bea tot pe parcursul unei zile. Se poate indulci cu miere.
Leacuri „populare” pentru crampele musculare
Usturoiul diminueaza spasmele vasculare, contribuind la reducerea tulburarilor circulatorii (inclusiv in varice si hemoroizi) si micsoreaza riscul de tromboza. Se consuma ca atare, minimum doi-trei catei pe zi. Extern, se poate folosi ardeiul iute. Datorita proprietatilor revulsive si rubefiante, este recomandat in crampe musculare, entorse si probleme reumatice. Tinctura de ardei se dilueaza cu apa si se aplica sub forma de comprese.
Extractele de ginko biloba sunt de mare ajutor in deficientele ciruclatorii, in deteriorarea ciruclatiei periferice, iar administrarea lor are efecte deosebite in crampele dureroase care afecteaza in mod special muschiul gambei. Se recomanda sub produse care contin extract de planta, in cantitate de 120-240 mg pe zi.