Pe masura ce viata cotidiana haotica si plina de stres iti ofera momente din ce in ce mai rare de liniste si relaxare, una dintre putinele optiuni ramase este crearea unui refugiu de pace si calm, chiar in confortul casei tale. De aceea, aplicarea principiilor zen in sectorul de design interior a crescut in popularitate si a devenit o reala tendinta a vietii moderne.
Dar ce inseamna, de fapt, zen? In japoneza, se refera la meditatie. In designul interior, acesta reflecta echilibrul interior, armonia si relaxarea pentru o stare generala de bine. Desi amenajarea in stil zen nu este un stil de design propriu-zis si nu vine cu o carte de reguli stricte, aceasta poate fi adesea asociata cu simplitatea si puritatea minimalismului si cu confortul si caldura stilului scandinav.
Este mai degraba o modalitate de a-ti aranja casa prin crearea unei atmosfere care sa compenseze stresul rutinei tale zilnice. Daca iti doresti sa recreezi aceasta ambianta in locuinta ta, inspira-te din sfaturile de mai jos.
- Alege culori neutre
Chiar daca iti place foarte mult rosul, sa stii ca daca vei vopsi peretii unei camere in aceasta culoare te vei simti mai agitat decat ti-ai dori. Nuantele neutre, luminoase, sunt cele mai potrivite pentru a juca rolul principal in schema cromatica a unei incaperi pe care ti-o doresti cat mai zen. Foloseste nuantele vibrante intr-o proportie mica, doar in cateva accesorii sau mici obiecte de mobilier, ca sa nu aglomerezi vizual spatiul.
- Opteaza pentru mobilier simplu, din materiale naturale
Mobilierul unui decor calm, ce imbie la relaxare, este caracterizat prin linii simple si clare, care evita detaliile complicate si ornamentarea excesiva, in contrast cu viata cotidiana, aglomerata si zgomotoasa. Alege mobila de calitate superioara, din lemn, cat mai confortabila, pentru o ambianta primitoare.
- Redu numarul obiectelor decorative
Aceeasi regula se aplica si obiectelor folosite pentru a decora spatiile disponibile – evita aglomerarea suprafetelor si plaseaza decoratiuni care induc o stare de liniste si care se armonizeaza cu restul amenajarii. Incearca sa te inconjori doar cu lucruri pe care iti face placere sa le vezi – decoratiunile care te lasa indiferent sau te irita sunt in plus.
- Foloseste texturi placute la atingere
Suntem atrasi de materiale pentru ca descoperim lumea prin simturi. Texturile aspre si reci la atingere par neprietenoase, asa ca incearca sa eviti suprafetele metalice in favoarea lemnului. De asemenea, covoarele si cuverturile din lana, perdelele din bumbac si pernele decorative cu huse tricotate vor spori senzatia de confort din incapere.
- Invita natura in casa ta
Cateva plante verzi plasate in locuri strategice pot face diferenta! Fie ca optezi pentru plante cu flori colorate sau pentru plante verzi, te vei bucura de un aer mai proaspat si de o atmosfera reconfortanta. Un avantaj al plantelor de apartament este ca poti folosi ghivecele drept decoratiuni.
- Organizeaza-ti eficient casa
Incearca sa gasesti un loc pentru fiecare obiect pe care il detii, in afara celor decorative, intrucat aglomerarea inhiba capacitatea de relaxare. Astfel, revistele tale preferate nu trebuie sa ramana imprastiate pe masa din living, hainele nu trebuie lasate pe fotolii sau pe canapea, iar diferitele obiecte cu valoare sentimentala pot fi pastrate in cutii ascunse privirii.
Un spatiu aerisit si lipsit de obiecte adunate laolalta invita starea de bine, pentru ca nu oboseste privirea si permite mintii sa se relaxeze.
- Mentine o luminozitate crescuta pe timp de zi
O camera bine luminata te binedispune si pare mai spatioasa. Capteaza si reflecta lumina naturala cu ajutorul oglinzilor plasate pe peretii opusi ferestrelor, opteaza pentru culori deschise pe pereti si evita draperiile grele si opace ca sa asiguri o luminozitate crescuta in incapere.
Toate piesele dintr-o camera zen sunt menite sa linisteasca privirea si spiritul interior, creand o atmosfera intima, prielnica relaxarii alaturi de cei dragi. Inspira-te din sfaturile de mai sus si te vei bucura de mai mult confort in caminul tau.