Este prezentă în viețile tuturor încă de când ne naștem, fără nicio excepție. O consumăm în fiecare zi, din oră în oră sau chiar mai des. O folosim în mai multe moduri și ne bucurăm de prospețimea ei sub nenumărate forme: o limonadă rece, un duș relaxant sau o cană revigorantă de cafea.
Este vorba despre apă, lichidul care ne ține în viață și care ajută procesele naturale ale organismului uman. Deși interacționăm cu aceasta constant, există multe lucruri pe care încă nu le știm despre această substanță în aparență simplă, însă foarte interesantă.
Citește în continuare și află 7 lucruri inedite pe care nu le știai despre apă!
- Cea mai pură apă de pe glob este în Finlanda
Dacă te întrebi unde se poate găsi cea mai pură și mai bună apă din lume, răspunsul este reprezentat de Peninsula Scandinavă, cu exactitate în Finlanda.
Conform unui studiu global efectuat de UNESCO în 122 de țări, orașul finlandez Vellamo dispune de cea mai curată și cea mai pură apă de pe Pământ. Acest lucru înseamnă că apa de la robinet din Finlanda are o calitate mai ridicată decât multe ape îmbuteliate din comerț, la nivel global.
2. Apa caldă îngheață mai repede decât apa rece
Deși ai fi tentat să crezi că apa rece, având o temperatură mai apropiată de zero grade, va îngheța prima, lucrurile stau fix invers.
Apa caldă îngheață ceva mai rapid decât cea rece. De vină este efectul Mpemba, numit astfel după un student tanzanian care a făcut descoperirea din greșeală, în anii 1960, la o oră de gătit. Acesta a observat că mixul cald pentru înghețată a înghețat mai repede decât cel rece. Același efect a fost notat înainte de alți oameni de știință de renume, precum Aristotel sau Descartes, însă nu a fost studiat cu atenție.
Explicația are legătură cu faptul că evaporarea apei calde conduce mai bine căldura în exterior, facilitând procesul de înghețare rapidă.
3. Apa este lipicioasă datorită tensiunii superficiale
”Lipicioasă” nu este chiar prima caracteristică pe care ai atribui-o apei. Cu toate acestea, apa are această proprietate datorită tensiunii superficiale. Mai exact, tendința moleculelor de apă de a se lipi una de cealaltă face ca apa să rămână în stare lichidă la temperatura camerei și să arate așa cum o știm cu toții.
4. Corpul uman este alcătuit din apă în proporție de 60-70%
Conform specialiștilor, inima și creierul conțin 73% apă, iar plămânii sunt compuși din 83% apă. Pielea este și ea 64% apă, în timp ce rinichii și mușchii sunt apă în proporție de 79%. Chiar și oasele au în compoziție o cantitate impresionantă de apă: 31%.
5. Atunci când pierdem 10% din procentul de apă din corp, avem halucinații
Știi deja că apa este esențială pentru organismul uman. Totuși, cât de importantă este aceasta? Ei bine, atunci când pierzi 2% din cantitatea de apă din corp începi să ai senzația puternică de sete, iar când pierderile tind spre 10%, vei începe să ai deja halucinații. 20% este limita maximă de deficit, trecerea acestui prag având drept rezultat moartea.
De aceea, specialiștii recomandă să avem întotdeauna la îndemână o sursă de apă potabilă și calitativă. Astfel de surse pot fi câteva watercoolere, poziționate lângă birou sau chiar acasă. În acest mod, nu vei uita niciodată sa te hidratezi.
6. Cea mai scumpă apă din lume se vinde în Los Angeles
90 de dolari pentru un litru de apă! Atât de mult costă o sticlă de apă în Los Angeles, însă nu este vorba despre orice sticlă. Aceasta este acoperită cu pietre Swarowski, iar apa din interior este una echilibrată cu desăvârșire, având un pH perfect și un gust neutru.
7. Corpul unui nou-născut conține 80% apă la naștere
În momentul nașterii, un bebeluș are trupul format din 80% apă. Pentru a-ți forma o idee, aceasta este consistența exactă a unui cartof proaspăt.
Pe măsură ce înaintează în vârstă, organismul uman începe să fie din ce în ce mai uscat, procentul de apă diminuându-se și ajungând până la 50%, în cazul unei persoane cu vârsta peste 70 de ani.
Acestea fiind spuse, apa reprezintă substanța vitală și plină de mistere a Planetei. De aceea, este recomandat să o protejezi pe cât posibil, să o prețuiești și să o consumi responsabil, evitând risipa.