Apendicita este durerea abdominala acuta care apare in momentul in care se produce inflamatia apendicelui. Apendicita se numara printre urgentele medicale pentru care ai nevoie de un diagnostic corect si interventie chirurgicala pentru indepartarea apendicelui.
Apendicele este o formatiune cu aspect tubular, dezvoltata din intestinul gros. Este pozitionat in partea dreapta, inferioară, a abdomenului. Cand se produce inflamarea apendicelui, se inregistreaza o durere care se manifesta in jurul buricului si radiaza in partea dreapta. Apendicita apare la orice varsta si trebuie intervenit chirurgical, imediat. In caz contrar, se poate ajunge la complicatii, pe fondul ruperii apendicelui si a raspandirii infectiei. Iata si alte lucruri importante despre apendicita pe care trebuie sa le stii.
1. Ce este apendicita?
Apendicita este o urgenta medicala produsa de inflamarea sau infectarea apendicelui. Durerea acuta se intensifica rapid si se manifesta in partea dreapta a abdomenului, in zona inferioara, uneori cu senzatie de amortire a piciorului drept.
Daca nu se intervine chirurgical in cel mai scurt timp, pentru inlaturarea apendicelui, acesta se poate rupe in interiorul cavitatii abdominale, ceea ce va declansa raspandirea bacteriilor si a infectiei.
2. Simptomele apendicitei
In apendicita, simptomul predominant, care atrage atentia, vizeaza durerea brusca, ascutita. Aceasta se poate intensifica la orice miscare, tuse sau stranut, fiind adesea insotita de greata si varsaturi. Balonarea si flatulenta asociate constipatiei sau diareei sunt alte manifestari ce pot sa apara in apendicita.
Pierderea poftei de mancare se produce pe fondul algiei severe si febrei, care se poate instala, daca nu mergi de urgenta la medic.
3. Cauze pentru aparitia apendicitei
Nu se stie cu precizie ce anume provoaca apendicita, dar au fost identificati cativa factori declansatori:
- Leziuni sau traumatisme abdominale;
- Aparitia unui blocaj la nivelul apendicelui;
- Infectii sau formatiuni abdominale;
- Boala inflamatorie intestinala.
4. Tratamentul apendicitei
Singurul tratament pentru apendicita are in vedere inlaturarea apendicelui, apendicectomia, care se poate realiza prin interventia chirurgicala clasica sau laparoscopica. Aceasta din urma optiune de tratament este o abordare minim invaziva, de mare ajutor, atat in ceea ce priveste rapiditatea recuperarii dupa interventie, cat si in privinta reducerii disconfortului si a durerii resimtite.
In situatiile grave, in care are loc ruperea apendicelui, medicul chirurg poate recurge la o interventie abdominala majora, laparotomie.
Cele mai citite articole
Operația poate fi insotita de administrarea unor antibiotice inainte, dar si dupa, pentru a elimina riscul infectiilor si pentru a limita raspandirea acestora.
Medicul va prescrie si analgezice pentru ameliorarea durerilor post-operatorii, acolo unde este cazul.
5. Complicatiile apendicitei
Netratata la timp, apendicita poate duce la complicatii majore pentru sanatate. Abcesele sunt buzunare cu puroi ce apar daca are loc ruperea apendicelui in cavitatea abdominala. Peritonita sau infectiile abdominale sunt de asemenea complicatii severe pentru persoana afectata.
Bacteriile rezultate in urma ruperii apendicelui pot ajunge in sange, moment in care vor contribui la aparitia unei afectiuni grave, sepsis, care afecteaza multe dintre organele interne.
Aceste complicatii ale apendicitei pot fi fatale. Tratarea lor se realizeaza in spital, sub stricta supraveghere medicala, fiind necesare antibiotice foarte puternice si o lunga perioada pentru vindecare si recuperare.
6. Ce se intampla dupa operatia de apendicita?
Prognosticul persoanelor cu apendicita este foarte bun. Apendicele se poate elimina rapid, in siguranta, iar organismul nu are de suferit dupa aceasta procedura. In majoritatea cazurilor, dupa o astfel de interventie, viata revine la normal in scurt timp, iar recuperarea se face foarte repede.
Restrictiile legate de repausul fizic si regimul alimentar, dar si toaletarea plagii sunt pentru primele zile dupa operatie. Doar in cazurile grave, cand exista si un tub de dren, restrictiile pot fi indicate pentru o perioada mai lunga.
Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate apendicitei, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!
Apendicita acuta sau cronica se manifesta pe fondul inflamarii sau al infectarii apendicelui. Tratarea apendicitei trebuie realizata in cel mai scurt timp, cu interventie chirurgicala. Netratat, apendicele se poate rupe si apar complicatiile grave de sanatate, fatale uneori.
Surse de informare:
- Appendicitis – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/appendicitis/symptoms-causes/syc-20369543
- Appendicitis – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8095-appendicitis
- Appendicitis – https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-appendicitis
- Everything You Need to Know About Appendicitis – https://www.healthline.com/health/appendicitis