Grădina urbană este un concept apărut în orașele aglomerate, ca urmare a faptului că aceste zone sunt tot mai invadate de betoane și asfalt, în detrimentul spațiilor verzi. Locuitorii din aceste orașe simt nevoia de a avea la îndemână măcar un colțișor de natură, unde să-și cultive câteva plante și să se relaxeze la finalul unei zile obositoare.
Astfel, chiar dacă spațiul pe care îl au la dispoziție este limitat și nu le permite amenajarea unei grădinii în adevăratul sens al cuvântului, tot mai mulți locuitori ai marilor orașe apelează la această soluție reprezentată de grădinile urbane. Dacă și pe tine te tentează ideea unei astfel de grădini, iată câteva sfaturi despre amenajarea ei!
Alegerea spațiului potrivit
Cum spuneam mai devreme, spațiul insuficient este principala problemă în amenajarea unei grădini urbane. Dacă locuiești la casă, dar nu ai o curte foarte generoasă, poți folosi veranda sau terasa de la etaj, însă la fel de bine poți exploata fiecare petec de teren pe care îl ai în jurul casei.
La bloc, opțiunile sunt și mai limitate, cea mai la îndemână fiind balconul. De asemenea, dacă locuiești la parter iar apartamentul include și un mic spațiu verde în loc de balcon, acela ar fi locul ideal pentru amenajarea unei grădini urbane. Nu în ultimul rând și acoperișurile clădirilor pot adăposti o astfel de grădină, însă pentru asta ai nevoie și de acordul vecinilor.
Amenajează pe verticală
Tot din lipsă de spațiu, o soluție eficientă este amenajarea grădinii urbane pe verticală. Cu ajutorul unui ciocan rotopercutor, poți da niște găuri în pereți pentru a monta polițe și rafturi suspendate, pe care să așezi apoi ghivecele cu plante. De asemenea poți monta diferite suporturi și cârlige pe pereți și chiar în tavan, de care să agăți ghivecele, păstrând astfel și suficient spațiu de mișcare. Nu în ultimul rând, nu uita de plantele agățătoare care sunt perfecte pentru o grădină amenajată pe verticală.
Folosește pervazurile de la ferestre
Pervazurile ferestrelor nu au un rol practic foarte bine definit, așa că nu te va încurca cu nimic dacă le vei folosi ca suport pentru ghivece. Chiar reprezintă locul perfect, pentru că plantele așezate pe pervaz pot beneficia din plin de lumină naturală pe tot parcursul zilei. Trebuie doar să ai grijă să nu dai peste vreun ghiveci când deschizi și închizi geamul și să nu stropești pervazul atunci când uzi plantele.
Atenție la ce ghivece folosești
Când alegi un ghiveci trebuie să ții cont în primul rând de lungimea și dimensiunile la care poate ajunge rădăcina plantei. În cazul în care e vorba de o plantă cu rădăcini adânci, evident că ai nevoie de un ghiveci mai mare. Totuși, trebuie să ții cont și de spațiul în care vei amplasa acest ghiveci având în vedere faptul că este destul de voluminos și greu. Ia în calcul și faptul că la un moment dat vei fi nevoit să muți planta într-un ghiveci mai mare, pe măsură ce aceasta se dezvoltă. Avantajul ghivecelor mari constă însă în faptul că păstrează mai mult timp umiditatea în sol, așa că planta trebuie udată mai rar.
Ce poți să cultivi
În general, în grădinile urbane se cultivă plante pentru consumul propriu,dar și plante ornamentale. Plantele aromatice sunt preferate de mulți din cei care apelează la o astfel de soluție, pentru că împrospătează atmosfera și pot fi folosite și ca ingrediente proaspete în bucătărie. Tot pentru consum, poți cultiva roșii, salată, castraveți sau ardei, fără a spera însă la o producție foarte mare. Florile, plantele perene și micii arbuști completează lista plantelor care pot fi cultivate într-o grădină urbană.
Ținând cont de aceste sfaturi vei avea și tu oaza ta de verdeață în mijlocul junglei urbane, unde să-ți petreci timpul liber și să te poți relaxa.