Când zâmbești, dinții tăi par mult mai mari decât de obicei? Simți o durere surdă atunci când bei băuturi reci sau calde? Gingiile par brusc „slăbite”? Dacă te regăsești în cel puțin una dintre aceste situații, atunci sunt șanse mari să suferi de retracție gingivală.
Retracția gingivală apare atunci când țesutul gingival care înconjoară dinții se retrage, expunând o parte din dinți. Când se întâmplă acest lucru, se formează buzunare între dinți și linia gingivală, ceea ce facilitează acumularea de bacterii. Atunci când nu este tratată, țesutul de susținere și structura osoasă a dinților pot fi deteriorate, până la pierderea dinților. Din păcate, mulți pacienți nici măcar nu știu că au retracție gingivală și ajung la medic mult prea târziu, când deja s-a instalat și parodontoza. Iată care sunt cele mai comune 5 cauze pentru retracția gingivală:
Boala parodontală
Boala parodontală este una dintre cele mai frecvente cauze ale retracției gingivale. Apare atunci când bacteriile se acumulează de-a lungul liniei gingivale sub formă de placă bacteriană sau tartru. Din nefericire, atunci când gingiile se retrag, acestea formează buzunare în care se pot acumula mai multe bacterii și pot continua procesul. În cazurile mai grave, singurul tratament eficient pentru bolile parodontale este intervenția chirurgicală (află mai multe despre parodontologie laser).
Tehnica de periaj a dinților
O altă cauză frecventă a retracției gingivale este tehnica de periaj necorespunzătoare. Pentru început, periuța de dinți ar trebui să aibă peri moi. Periuțele cu peri prea tari pot fi abrazive pentru țesutul gingival și pot provoca iritarea acestuia. Periajul agresiv poate avea același efect asupra gingiilor. Mai mult decât atât, o tehnică de periaj agresivă poate, de asemenea, să uzeze smalțul dentar în timp, făcându-ți dinții mai sensibili.
Igiena orală precară
Periajul de două ori pe zi timp de două minute și folosirea zilnică a aței dentare, precum și detartrajul și igienizările la cabinetul stomatologic, sunt esențiale pentru a preveni atât bolile gingivale, cât și cariile dentare. Periajul curăță aproximativ 60% din suprafața dintelui, în timp ce folosirea aței dentare curăță celelalte 40%. Dacă săriți peste una dintre aceste etape înseamnă că o parte din suprafața dintelui nu este curățată corespunzător, iar placa bacteriană începe să se acumuleze și ulterior se transformă în tartru. Tartrul nu poate fi îndepărtat prin periaj, ci doar cu ajutorul unor instrumente speciale. Atât placa bacteriană, cât și tartrul irită gingiile, provocând retracția gingivală.
Afecțiuni ale dinților
Nealinierea dinților sau a mușcăturii poate cauza exercitarea unei presiuni excesive asupra anumitor dinți. Această presiune poate provoca retragerea gingiilor din jurul dintelui respectiv. O altă problemă comună care afectează dinții este scrâșnirea dinților. La fel ca presiunea exercitată de o aliniere greșită, presiunea excesivă exercitată asupra dinților prin scrâșnire poate provoca, de asemenea, retragerea gingiilor.
Genetică
Unele persoane sunt mai predispuse la boli ale gingiilor, indiferent cât de bine își îngrijesc dinții.
Înțelegerea modului în care acești factori comuni pot determina retragerea gingivală te poate ajuta să fii proactiv în ceea ce privește sănătatea orală. O igienă orală riguroasă, vizitele periodice la medicul stomatolog, înlăturarea obiceiurilor care îți pot afecta dinții – toate acestea te pot ajuta să previi cu succes retracția gingivală.