Indiferent că vorbim de o afacere mică sau de un business cu divizii internaționale, trebuie să existe cel puțin o persoană care să conducă echipele către îndeplinirea obiectivelor organizaționale. În lipsa unui lider vizionar care stabilește strategiile, care mobilizează oamenii și care ia decizii dificile, business-urile sunt destinate eșecului.
De aceea, atunci când angajații înțeleg așteptările managerilor, obiectivele pe care încearcă să le atingă și modul în care fiecare dintre ei contribuie la succesul individual și organizațional, companiile reușesc să ajungă la performanță și să evolueze. Descoperă în rândurile de mai jos câteva strategii pentru a-ți conduce echipa către succes.
Identificarea caracteristicilor, motivațiilor și a altor particularități privind resursa umană
Un manager este considerat lider atunci când acesta cunoaște cu adevărat fiecare membru al echipei și urmărește să folosească abilitățile sau competențele acestora spre îndeplinirea atât a obiectivelor profesionale, cât și cele personale.
De aceea, este necesar ca liderul să își concentreze atenția pe cunoașterea profundă a angajaților săi, descoperind detalii despre:
- Punctele forte și punctele slabe;
- Care sunt aspectele în care excelează;
- Ce factori îi provoacă;
- Ce îi motivează sau ce îi descurajează.
Apelează la cursuri de coaching pentru a-ți antrena eficient angajații
Coaching-ul este unul dintre pilonii pe care managementul modern al resurselor umane se construiește. În condițiile în care industriile se schimbă accelerat, iar nevoia de abilități noi devine iminentă, managerii trebuie să își ajute echipa să învețe și să se dezvolte în mod constant.
Succesul este asigurat de angajați fericiți, iar programele de coaching sunt primordiale în crearea unei culturi organizaționale sănătoase. În esență, cursurile de coaching asigură:
- Înțelegerea propriei persoane, a aspirațiilor, a valorilor personale, obiectivelor și modalităților de atingere a acestora;
- Obținerea și dezvoltarea abilităților de lider, leader, manager, coechipier, profesionist;
- Învățarea obiceiurilor care sporesc productivitatea și diminuează nivelul de stres;
- Îmbunătățirea stimei de sine;
- Înțelegerea preocupărilor;
- Depășirea obstacolelor personale și profesionale;
- Valorificarea oportunităților.
Celebrează succesul obținut de membrii echipei tale
Sărbătorirea momentelor de referință și a îndeplinirii obiectivelor profesionale (și chiar personale) contribuie la menținerea motivației și inspirației echipei. De asemenea, este importantă și celebrarea succeselor individuale ale membrilor echipei.
Oferă feedback constructiv
Unul dintre cele mai importante aspecte prin care liderii pot conduce echipa către succes se referă la furnizarea de feedback care îi ajută pe membrii acesteia să descopere:
- Ce au făcut bine;
- Ce strategii nu au funcționat;
- Ce trebuie îmbunătățit;
De asemenea, feedback-ul poate veni și din partea membrilor echipei către lider. Învățarea continuă a metodelor de coaching sau de conducere devine prioritară pentru lider.