Cand vine vorba despre economisirea banilor, cel mai greu lucru este inceputul. De cate ori ti-ai pus in minte sa pui deoparte ceva resurse financiare, pentru zilele negre? Probabil tot de atatea ori ai esuat in aceasta privinta, iar acest lucru se datoreaza faptului ca nu ai tinut cont de cateva reguli simple.
Cu ajutorul acestui mini-ghid vei putea dezvolta o strategie simpla si realista de a economisi, pentru a putea utiliza mai apoi banii stransi asa cum iti doresti.
Tine contul cheltuielilor
Primul pas pentru a reusi sa economisesti este sa tii contul cheltuilelor pe care le ai. Nu poti salva bani daca nu stii pe ce anume se duc ei, nu-i asa? Noteaza pe o agenda sau in telefonul mobil toate cheltuielile care merita luate in considerare. In aceasta categorie intra cumparaturile, costurile pentru intretinere, investitiile in pasiunile tale si poate chiar acele obiceiuri frecvente care iti ameninta bugetul – de exemplu, faptul ca iei masa in oras in fiecare zi.
Creaza-ti un buget
Odata ce ti-ai format o idee despre natura cheltuielilor tale, este momentul sa iti creezi o imagine de ansamblu asupra situatiei tale financiare, incluzand de data aceasta si veniturile pe care le ai. Acest lucru este posibil prin realizarea unui buget, cu ajutorul caruia vei putea prioritiza anumite cheltuieli, vei stii care sunt lucrurile consumatoare de bani la care poti renunta si vei putea calcula, aproximativ, suma de bani pe care ai putea sa o economisesti lunar.
Stabileste un obiectiv
Una dintre cele mai eficiente modalitati de a economisi bani este stabilirea unui obiectiv. Concret, asta inseamna sa te decizi care este motivul pentru care vrei sa pui deoparte un anumit procent din veniturile tale. Telul poate fi constituit dintr-o nevoie (cum ar fi, sa spunem, inlocuirea masinii personale care s-a stricat), sau o dorinta (planificarea unei vacante intr-o destinatie pe care vrei sa o vizitezi, de mult). Atunci cand ai un tel iti va fi mai usor sa economisesti.
Urmareste-ti progresul
Pentru a putea analiza progresul pe care il faci de la luna la luna, revizuieste-ti bugetul constant.
In acest mod vei putea respecta planul de economii, dar de asemenea te va ajuta sa identifici ce anume te impiedica sa economisesti atat cat ti-ai propus, daca este cazul. Asadar, evalueaza-ti eforturile pentru a-ti putea imbunatati conduita financiara.
Educatia financiara este un aspect care se slefuieste in timp. Pana ce vei reusi sa iti atingi scopul propus in acest sens, ai putea traversa si perioade de impas, in care ai nevoie de ajutor pentru a-ti redobandi echilibrul financiar. Pentru situatii de acest gen, ai la indemana posibilitatea de a solicita credite nebancare foarte avantajoase, cum ar fi acelea oferite de Credit Prime.