Home Utile 4 lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a căuta un loc de muncă în străinătate

4 lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a căuta un loc de muncă în străinătate

by GetLokal.ro

Să pleci în străinătate pentru o viață mai bună, dar mai ales pentru a asigura copiilor tăi un viitor mai bun este o practică incredibil de comună în ziua de astăzi. Apoi, dată fiind situația actuală în România, puțini sunt cei care chiar ar spune că nu, nu ar pleca din țară dacă li s-ar oferi oportunitatea.

Pentru mulți, această oportunitate nu poate fi așteptată. Aceștia trebuie să își ia viitorul în mâini și să plece – totuși, nu poți pur și simplu pleca în afară. De exemplu, dacă ești în căutare de locuri de muncă Olanda, bazându-te pe faptul că țara respectivă are unul dintre cele mai mari salarii minime din Europa, atunci trebuie să știi că o asemenea informație nu este de ajuns.

Iată ce alte lucruri mai trebuie să știi!

Învață mai multe despre țară și cultura acesteia

Este de la sine înțeles faptul că acomodarea într-o nouă țară joacă un rol extrem de important în construirea unei cariere și unui viitor. Dacă experimentezi dificultăți în comunicarea cu colegii tăi și la sfârșitul zilei pur și simplu nu mai ai puteri, atunci vei ajunge într-o stare de epuizare foarte rapid.

Să cunoști țara, cultura acesteia, dar mai ales oamenii înseamnă să cunoști moduri de relaxare și recreere la un nivel relativ nativ, după cum s-ar spune. Pe scurt, atunci când te afli într-o țară străină, nu trebuie să știi doar cum lucrează oamenii acolo, dar și cum se relaxează și petrec finalul de săptămână, printre altele.

Apoi, în unele țări, cultura implică și modalități ingenioase de a gestiona stresul cauzat de locul de muncă – precum siesta și altele.

Află mai multe despre costul de trai comparat cu salariul pe care îl vei avea

Vrei să trimiți bani și acasă? Atunci va trebui să alegi o țară în care costul de trai este sub nivelul salariului pe care îl vei avea – ori o țară unde ai posibilitatea de a obține un job mai bine plătit, pentru a nu trăi la limită, după cum s-ar spune.

Mai exact, trebuie să analizezi toate opțiunile, să vezi la care ai acces direct și cel mai important, să vezi dacă există opțiuni pe care le preferi cu adevărat. Un loc de muncă în străinătate nu ar trebui să însemne un chin sau o corvoadă pentru tine. Dacă gestionezi această schimbare în mod corespunzător, poate deveni noua ta viață – și una de care să te bucuri.

Cele mai citite articole

Referitor la costul traiului și salariu, trebuie să iei în calcul și facturile lunare, impozitul pe venit și alte taxe, precum și costul implicat de deținerea unui autovehicul, de exemplu.

Determină care este cel mai bun mod de a lucra în străinătate

Evident, puțini sunt cei care mai întâi se mută și apoi își găsesc un loc de muncă. Acest lucru este de domeniul trecutului, după cum s-ar spune. În ziua de astăzi, se preferă ajutorul fie al prietenilor/cunoscuților din țara respectivă, fie al agențiilor specializate în găsirea locurilor de muncă în străinătate.

O agenție poate pune la punct toate cele necesare pentru plecarea ta din România și sosirea în țara străină, inclusiv cazarea (cel puțin pentru o perioadă). Desigur, cel mai mare avantaj al colaborării cu o agenție constă în legăturile pe care aceasta le are la nivel de industrie. Este clar că există companii din anumite țări străine care plătesc asemenea agenții pentru a le aduce mână de lucru.

Este de la sine înțeles și faptul că trebuie să fii atent atunci când alegi o astfel de agenție. Ideal ar fi să apelezi la una cu renume, eventual la una la care prieteni/cunoștințe au apelat în trecut.

Pune la punct un CV solid, care să-ți garanteze angajarea

Trebuie să știi să faci ceva – și să faci bine – atunci când pleci într-o țară străină. În același timp, nu trebuie să uiți că, în ziua de astăzi, se pune foarte mult accentul și pe soft skills – anume abilitățile care nu îți influențează direct productivitatea și expertiza la locul de muncă, dar care te pot ajuta să-l gestionezi mai bine.

Una dintre aceste abilități ar fi managementul/leadershipul. Chiar dacă pleci ca și chelner sau cameristă în străinătate, existența unui curs absolvit de management sau leadership în CV poate pune bazele unei promovări care va veni mai repede decât te aștepți. 

Acestea sunt patru dintre lucrurile pe care trebuie să le faci înainte de a căuta un loc de muncă în străinătate. Nu este deloc recomandat să te arunci cu capul înainte, gândindu-te că vei vedea tu ce faci după ce ajungi în țara respectivă.

Dacă ai posibilitatea, apelează la o agenție, prieteni sau cunoștințe înainte de a lua o decizie. Aceștia îți vor putea oferi mult mai mult ajutor decât crezi!

Cele mai citite articole

You may also like