Ficatul este considerat cel mai mare organ intern si este foarte important sa functioneze bine, pentru ca indeplineste peste 500 de functii. Cel mai adesea, ficatul este afectat de consumul de alcool, fumat, alimentatie nesanatoasa, stres, lipsa odihnei.
Functiile ficatului
Pe scurt, cele mai importante functii ale ficatului sunt:
- filtreaza sangele care vine de la tractul digestiv;
- secreta bila: un lichid care ajuta la metabolizarea grasimilor si ajuta la eliminarea bilirubinei (aceasta este o substanta formata din celulele rosii moarte si este potential toxica);
- metabolizeaza nutrientii: proteine, carbohidrati, grasimi. Nutrientii sunt transformati in glucoza, iar aceasta are rol de combustibil, asigura energia de care avem nevoie in fiecare zi;
- elimina toxinele din organism: nu in totalitate, dar cea mai mare parte dintre ele. Pericolul toxinelor consta in faptul ca pot crea radicali liberi si dauna sanatatii;
- metabolizeaza medicamentele;
- metabolizeaza alcoolul;
- actioneaza pentru a detoxifica organismul;
- produce factorii de coagulare a sangelui;
- asigura producerea de aminoacizi, acestia jucand un rol esential in combaterea eventualelor infectii;
- transporta deseurilor care rezulta in urma metabolismului;
- face depozite de nutrienti/proteine/minerale/vitamine (mai ales vitamina A).
Pe scurt, functia cea mai importanta a ficatului este aceea ca ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Ficatul lucreaza fara oprire pentru a curata sangele, pentru a produce bila necesara digestiei si pentru a depozita substantele de care organismul are nevoie pentru a functiona normal. Daca ficatul nu functioneaza optim, nu se realizeaza bine digerarea alimentelor (in special a grasimilor). Cand ficatul este afectat, vorbim despre boala hepatica, iar pentru a ajunge in aceasta situatie trebuie sa fie afectat mai mult de 75% din tesutul hepatic. Ficatul se poate reface sau poate fi inlocuit prin transplant, in cazurile cele mai grave.
Bolile ficatului
Bolile care afecteaza ficatul sunt:
- diverse tipuri de hepatita;
- ciroza;
- tumori hepatice;
- abces hepatic.
Cele mai raspandite afectiuni hepatice sunt diversele tipuri de hepatita:
- hepatita A: este cauzata de consumul de apa sau alimente contaminate. Presupune inflamarea ficatului, nu se ajunge la forme cronice.
- hepatita B: este produsa de virusul hepatic B si se transmite prin contact cu fluidele corporale ale persoanei bolnave. Se recomanda depistarea viremiei de hepatita B, mai ales in cazul unor categorii de persoane considerate la risc precum: femei insarcinate, persoane care provin din regiuni unde hepatita B este frecventa, persoane seropozitive sau consumatori de droguri. Valorile crescute de viremia hepatitei B presupune ca persoana este infectata.
- hepatita C: este cauzata de virusul hepatic C. Se transmite prin contact cu persoana bolnava, prin intermediul fluidelor corporale.
Manifestarile afectiunilor hepatice
Simptomele prin care se manifesta afectiunile hepatice sunt diverse:
- balonare;
- arsuri stomacale;
- constipatie;
- scaun cu sange;
- icter;
- hipertensiune;
- anxietate;
- urina inchisa la culoare;
- oboseala cronica;
- greata;
- varsaturi.
Cum poti pastra sanatatea ficatului
- Renunta la abuzul de alcool: alcoolul afecteaza ficatul in mai multe moduri.
- Renunta la fumat: tutunul are efecte negative nu numai asupra plamanilor, ci si asupra ficatului.
- Gestioneaza stresul: oboseala, stresul, anxietatea, teama au efecte directe asupra functionarii ficatului, pentru ca afecteaza cantitatea de sange care trece prin ficat si in acest fel incetineste functia acestui organ.
- Adopta o dieta sanatoasa si echilibrata: consuma alimente fara toxine, nu fa exces de zahar, sare, grasimi. Desigur, nu putem vorbi despre puritatea absoluta a alimentelor, dar este indicat sa consumam alimente care sunt expuse cat mai putin factorilor nocivi. Alimentele organice sunt cele care nu contin pesticide, hormoni, antibiotice sau organisme modificate genetic.
- Elimina din dieta alimentele foarte grase: acestea sunt si cele care au cele mai multe calorii.
- Redu pe cat posibil din alimentatie fructoza, prajelile, alimentele procesate care contin grasimi trans, sau uleiuri hidrogenate.
- Consuma cat mai multe legume proaspete si de sezon. Acestea sunt sanatoase in primul rand pentru ca ajuta la detoxifierea organismului. Cele mai sanatoase legume din acest punct de vedere sunt varza, conopida, broccoli, ceapa. Aceste legume contin si multe fibre.
- Consuma fructe proaspete de sezon: cele mai bune pentru sanatatea ficatului sunt: grepfruit, afine, merisoare, struguri (rosii sau violet).
- Consuma mai mult carne alba, nu rosie (pui, peste).
- Nu consuma lactate foarte grase si nu fa exces de branzeturi in fiecare zi.
- Gateste cu ulei de masline.
- Nu consuma medicamente inutile: medicamentele care sunt folosite perioade indelungate, sau in doze prea mari, sau in combinatie cu alcoolul pot afecta grav ficatul. Un exemplu poate fi acetaminofenul (paracetamol).
- Fa exercitii fizice: ajuta la reducerea riscului de boli hepatice. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca efortul fizic prea mare afecteaza de asemenea parametrii normali ai ficatului. Dozeaza intotdeauna efortul fizic.
- Mentine o greutate corporala optima.
Nu uita cel mai important sfat: consulta medicul specialist sau de familie ori de cate ori apar dureri in partea dreapta sau alte simptome.